INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

üzemanyag

tankolás

környezetvédelem

Újfajta üzemanyagok jelennek meg a magyar benzinkutakon

Újfajta üzemanyagok jelennek meg a magyar benzinkutakon

Infostart / InfoRádió

E10 - ezzel a jelöléssel kell megbarátkozni, ugyanis január elsejétől a mostaninál több biológiai eredetű összetevőt tartalmaznak majd a forgalomba hozott benzinek. A gyakorlati tudnivalókról Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára számolt be.

A benzineket fogja érinteni elsősorban a változás, a gázolajok biotartalma 2020. január 1-je után is változatlan marad.

A kutaknál a tankolók azt tapasztalhatják a jövő év elejétől, hogy a "hagyományos", 95-ös benzinnek növekedni fog a biotartalma, és az E5 helyett már az E10-es minőségnek fog megfelelni - mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az InfoRádióban. Ez azt jelenti, hogy a 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz a korábbi, legfeljebb 5 százalékos biotartalom helyett.

Az átállás már decemberben elkezdődik: a töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett.

A magasabb bioetanol-tartalomra való váltás több európai uniós országban megtörtént, és a tapasztalatok szerint nem okozott műszaki problémát - hangsúlyozta a főtitkár, hozzátéve, hogy esetleg régi típusú gépkocsiknál lehet szükség a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Nem várható változás az autók fogyasztásában sem.

Az ásványolaj szövetség főtitkára jelezte: a benzinkutakon továbbra is elérhetőek lesznek az E5-ös, tehát az alacsonyobb bioüzemanyag részarányú, magasabb oktánszámú prémium motorbenzinek, amelyekre a jogszabály nem vonatkozik.

Az E10-es üzemanyag bevezetése csökkenti Magyarország energiafüggőségét. Emelkedik a motorbenzin itthon előállított biokomponens tartalma, ami csökkenti a kőolajimportot, másrészt a gyártási folyamat során keletkező biogázok hasznosításával csökkenthető a földgázbehozatal is - emelte ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a változások hétfői bejelentésekor.

A bioetanol mintegy 70 százalékos üvegházhatású gázkibocsátás-megtakarítást ér el a fosszilis motorbenzinhez képest - mutatott rá, kitérve arra is, hogy a bioetanol-gyártásban jelentős az innovációs potenciál, a hazai biofinomítók folyamatosan fejlesztenek.

Az átállás lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország éljen a földrajzi adottságaiból adódó versenyelőnnyel,

az itthon megtermelt takarmánykukorica alapanyagból, az itthon előállított bioetanollal valósítsa meg a hazai piacon az E10 bevezetését

- hangsúlyozta Kaderják Péter, megemlítve az ezzel járó hazai versenyelőnyt.

További részletek az Inforádió EnergiaVilág című műsorában hétfő este nyolc órától.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Bioösszetevők aránya a benzinben - Grád Ottó
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018