eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Özönlenek Magyarországra a külföldi vendégmunkások

Ukrajnából jönnek a legtöbben, de két év alatt megháromszorozódott a szerb és a vietnámi vendégmunkások száma is.

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás Magyarországra, szeptember végén közel 44 ezren rendelkeztek munkavállalási engedéllyel - írja a Világgazdaság.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak (OIF) a lap kérésére készített adatgyűjtése szerint

  • 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel, az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám.
  • A statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek,
  • a harmadik legtöbb dolgozót pedig Kína adja, 2965-öt.
  • Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnam (2778 fővel) követi,
  • de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

Az OIF január és szeptember között született pozitív döntéseit tartalmazó listát szintén az ukrán munkavállalók vezetik 26 ezernél is több engedéllyel. A második helyen itt is a szerbek állnak 3710 jóváhagyással, a harmadikon a vietnámiak 1413-mal. A statisztika alapján a küldő országok esetében a korábbi évekhez képest nem történt nagyobb változás,

a Magyarországra érkezett munkavállalók száma viszont 2017-hez képest drasztikusan nőtt:

míg két éve a lista első három küldő országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már 34 744-et - írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×