eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Babaváró 10 millió: mindegy, ki milyen adós volt korábban, ha már törlesztett

A bankok várhatóan figyelembe vehetik, milyen adós volt korábban az, aki fel szeretné venni a babaváró kölcsönt, ám Novák Katalin családügyi államtitkár az InfoRádióban azt javasolta, ha egy volt adóst elutasítanak valahol, érdemes más hitelintézetnél próbálkoznia.

Az Azénpénzem.hu írt arról, hogy nem minden korábbi devizaadós számára jelent megoldást tervei finanszírozására a babaváró kölcsön. A kettő, illetve három jövőbeni gyermek megszületése után először 30, majd 100 százalékban támogatássá alakuló hitel igénylésekor ugyanis a folyósítás elbírálásánál a pénzintézetek figyelembe vehetik majd azt, hogy milyen adós volt a babaváró kölcsön igénylője korábbi hiteleinek visszafizetésekor. A cikk szerint elutasíthatják azok kérelmét, akiknek hátralékos hitele vagy fizetési nehézségei voltak, vagy ezek áthidalására igénybe vett valamilyen segítséget. Azok az ügyfelek ugyanis, akik a hitelüket valamilyen engedménnyel, egyezséggel zárták le, 5 évig még szerepelnek Központi Hitelinformációs Rendszer adóslistáján.

A jogalkotók külön módosítókkal gondoskodtak arról, hogy az kaphasson majd babaváró támogatást, aki már rendezte adósságát, de még szerepel a központi hitelinformációs rendszer negatív adóslistáján.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az InfoRádióban azonban elmondta, a babaváró támogatás a papíron rossz adósnak minősülő ügyfeleknek is jár.

"Azt mondja ki általánosan a szabályozás, hogy aki a KHR-listán már adósságait törlesztett adósként szerepel, az jogosult a babaváró támogatás felvételére, tehát én azt javaslom mindenkinek, hogy ha ilyen helyzetben van, akkor éljen a jogosultságával, semmi olyan szabályozás nincs, ami ezt tiltaná vagy akadályozná" - figyelmeztetett Novák Katalin.

Mivel a bankok hitelbírálati gyakorlata eltérő lehet, az igénylő elutasítás esetén érdeklődhet más intézeteknél.

"Ha egy helyen visszautasították, hogy bár minden hitelét törlesztette, de rajta van még a KHR-listán, akkor menjen egy olyan kereskedelmi bankba, ahol ennek ellenére is meg fogják adni neki a támogatást" - mondta Novák Katalin.

Banki válaszok

Az InfoRádió több bankot is megkeresett a babaváró támogatás hitelbírálati gyakorlata miatt - ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az OTP honlapján egyébként egy külön üzletszabályzat segít abban, hogy milyen feltételekkel történik náluk a babaváró kölcsön folyósítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×