eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Telefonszolgáltatókat marasztalt el a GVH

Hat behívókártyás távközlési szolgáltatót marasztalt el a fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal. A Telefound Kft., az Invitel Zrt., a Global Reach Kft., a Private Tel Kft., a Quality Tel Kft. valamint a Szat Net Kft. nem tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a kártyák használatakor a percdíjakon felül másért is fizetniük kell.

A hat cég közül egyedül a Telefound Kft. kapott fél millió forintos bírságot, de a GVH mindegyik vállalkozást eltiltotta a jogsértő magatartás folytatásától.

Mihálovits András szóvivő az InfoRádióban elmondta: a behívókártyás szolgáltatás a távbeszélő szolgáltatások speciális formája. A behívókártya megvételével a fogyasztó az előre kifizetett összeg erejéig telefonálhat akár bel-, akár külföldre, illetve mobil és vezetékes irányba. A szolgáltatás sajátossága, hogy a fogyasztó a telefonáláshoz használhat otthoni vagy munkahelyi vezetékes telefont, mobilt vagy nyilvános készüléket, illetve akár az internetet is.

A Telefound Kft. olyan hirdetéseket tett közzé 2007 második felében, amelyekben a hívókártyák percdíját kiemelten jelenítette meg. A reklámokban szereplő apró betűs információk azonban lényegesen módosították a percdíjakra vonatkozó közléseket.

Az apró betűs részből derült ki ugyanis, hogy a percdíjakon túl a fogyasztóknak fizetniük kell a behívásért, illetve a nem normál tarifás behívószám esetén a díjtétel a hirdetésben szereplő tételnél magasabb. Ráadásul a percdíjakat növelik egyéb költségek (adminisztrációs költség, napidíj, szolgáltatási díj) is. Ezenkívül a társaság hirdetéséből az sem derült ki egyértelműen, hogy a meghirdetett megtakarítás melyik hívásirány tekintetében valósulhat meg.

A többi szolgáltató is kisebb-nagyobb szabálytalanságot követett el, illetve több vonatkozásban is megtévesztette, nem kellően tájékoztatta a vásárlókat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×