eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Simai: Kína érdeke, hogy stabil legyen az amerikai gazdaság

Kína lett az Egyesült Államok legnagyobb külső hitelezője. Az ország devizatartalékában szeptember végén 585 milliárd dollár értékben voltak amerikai államkötvények. Simai Mihály akadémikus szerint az amerikai államkötvények kínai vásárlása a két ország közös érdeke.

Az, hogy Kína lett az Egyesült Államok legnagyobb külső hitelezője, jelentős befolyást biztosít a világ legnépesebb országa számára a nemzetközi pénzügyi rendszerben - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó akadémikus.

Simai Mihály hangsúlyozta: Kína devizatartaléka idén meghaladhatja az ezer milliárd dollárt, ennek több mint fele fekszik amerikai állampapírokban. Ez kitűnő üzlet Peking számára, mert az amerikai állampapírok biztonságosak, kamatuk viszonylag magas, és ez elősegíti Kína amerikai exportjának növelését.

Olyan viszony alakult ki a két nagyhatalom között, amelyben Kína jelentős szerepet játszik az amerikai fizetési hiány finanszírozásában - mondta a szakértő, hozzátéve: már több amerikai nagyvállalat működik Kínában, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy Peking érdekelt legyen az amerikai állampapírok vásárlásában.

Az akadémikus azonban megjegyezte: a kínai gazdaság még mindig törpe az amerikaihoz képest, így nem lehet arról beszélni, hogy Peking bármit is a kézben tartana. Az együttműködés olyan kölcsönös érdek, amely jelentős szerepet játszik az államközi kapcsolatokban még két ilyen, politikailag és ideológiailag egymástól messze álló ország esetében is.

Kína nagy mértékben érdekelt az Egyesült Államok és a dollár stabilizálásában, mert hatalmas befektetésének reálértéke jelentősen függ ettől - mondta Simai Mihály.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×