eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vészfékezésben a magyar gazdaság

A harmadik negyedévében 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A naptári hatás kiszűrésével a GDP 0,7 százalékkal bővült. Az eredmény elmarad a várttól, mert elemzők 1,6 százalékos GDP-bővülésre számították éves bázison.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Az ipari termelés szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent. Ezek az adatok megegyeznek az előzetesen nyilvánosságra hozottakkal.

A közlemény szerint a termelés volumene az év első kilenc hónapjában 3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A cseheknek és a szlovákoknak jobban megy

Csehországban a harmadik negyedévben 4,7 százalékra gyorsult a második negyedévi 4,6 százalékról, Szlovákiában 7,1 százalékra lassult 7,6 százalékról a gazdasági növekedés éves összehasonlításban - közölték az illetékes statisztikai hivatalok előzetes becslésként.

Az elemzők Csehországban 3,5 százalékot, Szlovákiában 7 százalékot vártak a harmadik negyedévről.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×