eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már csak Szaúd-Arábia nem veszít az olajon

Mostanra már csak Szaúd-Arábia nem veszít a kitermelésen, a többi olajtermelő ország a jelenlegi 50-60 dolláros világpiaci ár mellett veszteségesen termel - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője. Skáre Balázs hozzátette: piaci pletykák szerint az OPEC hamarosan rendkívüli ülést tart, és dönt a kitermelés csökkentésről.

Egyedül Szaúd-Arábia számára nem veszteséges az olajkitermelés a jelenlegi 50-60 dolláros világpiaci árszintnél, a piaci pletykák szerint éppen ezért november 29-én az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) rendkívüli ülést tart, amelyen a kitermelés visszafogásáról dönt majd - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Az olaj iránti kereslet továbbra is csökken, az Egyesült Államok készletei pedig hétről hétre nagyobbak - tette hozzá Skáre Balázs, aki szerint ugyanakkor gond ellátási problémákhoz vezethet a hirtelen kínálatszűkítés és a beruházások elmaradása miatt, ha a világgazdaság helyrerázódik.

A Solar Capital elemzője úgy véli: amikor az olaj ára 147 dollárról csökkenni kezdett, annak még nem fundamentális oka volt, ám az olimpia végével és a hitelválság elharapódzásával visszaesett a kereslet, ráadásul az Egyesült Államok, valamint Európa egy része is recesszióba került.

Mindezek együttes hatása vezetett odáig, hogy az olaj ára a jelenlegi 50-60 dolláros árszintig süllyedt - tette hozzá Skáre Balázs, megjegyezve: ha a részvénypiacokon emelkednek az árfolyamok, az árupiacon is hasonló folyamat indul be, de ennek a fordítottja is igaz.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×