eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyengébben teljesített a várakozásoknál az OTP

Rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el az év első 9 hónapjában az OTP Bankcsoport. A gyorsjelentés szerint ez éves szinten 90,1 százalékos növekedés. A harmadik negyedévi eredmény ugyanakkor elmaradt az elemzői várakozásoktól.

A Garancia Biztosító értékesítése, és más egyedi tételek nélkül számított háromnegyedévi adózott nyereség 170,4 milliárd forint, ami a nem auditált, nemzetközi pénzügyi szabványok alapján készült konszolidált jelentés szerint 9,6 százalékkal haladja meg a tavalyi első 9 havit.

Az OTP bankcsoport egyszeri hatásoktól megtisztított harmadik negyedévi konszolidált adózott profitja ugyanakkor 21,6 százalékkal marad el az előző negyedévitől, és 11 százalékkal kisebb, mint az előző év azonos időszakában, ami elmarad az elemzői várakozásoktól.

A menedzsment éves szinten 220 milliárd forint körüli adózott nyereséget vár, figyelembe véve az első 9 havi eredményt és az októberi negatív piaci fejleményeket.

A bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege szeptember végén megközelítette a 9.363,5 milliárd forintot, éves szinten 16,4 százalékkal bővült. Az ügyfélhitelek állománya 26,1 százalékkal, az ügyfélbetéteké pedig 14,6 százalékkal nőtt. A kockázatkezelés óvatosságát jelzi, hogy a céltartalékképzés nagysága 78,4 százalékkal nőtt.

A bankcsoport korrigált konszolidált kilenc havi kamatmarzsa az egy évvel korábbi 5,72-ről 5,57 százalékra szűkült. A bankcsoport saját tőkéje 28,6 százalékkal, 1.133,023 milliárd forintra hízott.

A korrigált eszközarányos nyereség (ROA) 2,7-ről 2,6 százalékra, a korrigált saját tőke arányos nyereség (ROE) pedig 24,9-ről 22,4 százalékra mérséklődött. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 1.158 forint.

Az OTP papírjai a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak, a csütörtöki kereskedést 2.615 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a részvény legalacsonyabb árfolyama 2.300 forint, a legmagasabb 9.239 forint volt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×