eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Bajnai: A következő negyedév még rosszabb lesz

A harmadik negyedéves GDP adat már jelzi a világgazdaság és a magyar gazdaság válságát - mondta el a gazdasági miniszter. Bajnai Gordon a következő negyedévben még nagyobb visszaesésre számít. Hozzátette: a lassulás hatásainak tompítására a bejelentett gazdaságélénkítő intézkedések mellett szerkezeti reformokra is szükség van.

A pénzügyi válság reálgazdaságra gyakorolt hatásának első jelei már megjelentek. A harmadik negyedévi magyar GDP már csökkenést mutatott, 0,1 százalékkal volt alacsonyabb a második negyedévi adatnál.

A válság termelésre gyakorolt hatása ráadásul tovább fog tartani, mint a pénzügyi krízis - mondta az InfoRádióban a gazdasági miniszter.

Ahogy Bajnai Gordon elmondta, Európa legnyitottabb gazdasága a magyar, amely épp ezért ki van téve más országok folyamatainak. Azaz, ha például Németországban vagy Olaszországban szűkül a piac, akkor a magyar exportőrök is nehezebben tudják értékesíteni termékeiket.

A miniszter elmondta: ezért van szükség a belső kereslet élénkítésére, valamint új, távol-keleti piacok szerzésére, amelyre a kormány törekszik új, gazdaságélénkítő csomagjában.

Bajnai Gordon rámkutatott: a gazdasági visszaesés az utolsó negyedévben várhatóan még nagyobb lesz, hiszen az egész világon további lassulás várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×