eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Felcsuti: Rossz üzlet a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakítása

A pénzügyi válság idején is rossz üzlet a devizaalapú hitelt forintalapúra váltani, mert a törlesztőrészletek akár a másfélszeresére is nőhetnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter hozzátette: vonakodhatnak a külföldi tulajdonú magyarországi bankok tulajdonosai, hogy finanszírozzák a magyar gazdaság megnövekedett hitelszükségleteit.

Kifejezetten rossz üzletnek nevezte a Magyar Bankszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt, ha a megszorult hitelesek a devizáról forintalapú hitelre váltanak, mert ebben az esetben a törlesztőrészletek másfélszeresére emelkednének. Felcsuti Péter éppen ezért nem hiszi, hogy tömegek döntenek majd így.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint egy hosszú lejáratú hitel esetén akkor érdemes megfontolni a váltást, ha a forint árfolyama jóval 350 forint fölé szökik, ám erre nincs nagy esély. Felcsuti Péter szerint a lakosság ösztönösen, józan paraszti ésszel gondolkodva érzékeli, hogy a devizahitel kedvezőbb, mint a forintalapú.

A kormány és a kereskedelmi bankok közötti, a devizahitelesek terheinek csökkentését célzó megállapodásról a bankszövetség elnöke elmondta: az események nem voltak olyan szélsőségesek, hogy indokolttá tettek volna ilyen kormányzati beavatkozást. A kormány megítélése szerint ez a lépés abban a helyzetben a lakosság megnyugtatását szolgálta, a következő napok történései azonban igazolták, hogy nem lett volna nagy szükség a megegyezésre - magyarázta.

Hitelszűkében a magyar gazdaság

Felcsuti Péter úgy véli: jövőre növekedni fog a magyar gazdasági szféra hitelszükséglete, ám a külföldi tulajdonú bankok vonakodnak majd ezt finanszírozni. Ez azt eredményezi, hogy a külföldi tulajdonú bankok hitelexpanziója lelassul, és mivel a magyar bankszektor 80 százaléka külföldi tulajdonban van, nem jut majd elég hitel a magyar gazdaságba - jegyezte meg.

A hitelszűke már ma is tapasztalható - hangsúlyozta a bankszövetség elnöke, aki jó ötletnek tartaná, ha a kormány egy hitelbővítő csomaggal segítene a helyzeten. A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy intenzív és széleskörű tárgyalásokra is szükség van azokkal a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, amelyek közvetlenül a gazdaság finanszírozására nyújtanak hiteleket.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×