eur:
388.51
usd:
360.54
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A jövő év lesz a mélypont az autóértékesítésben

160-165 ezer új autó értékesítésére számít ebben az évben a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Győző Gábor, az egyesület elnöke szerint jövőre folytatódhat a visszaesés: az ideihez hasonlóan 10 százalékkal kevesebb autóeladással számolnak.

Az idei évre előzetesen várt 170 ezer új személygépkocsi értékesítésével szemben 160-165 ezer eladott autóval számol a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete - közölte a szervezet elnöke, Győző Gábor. Hangsúlyozta: az első tíz hónapban 138.197 darab új személygépkocsit értékesítettek, ez az előző év azonos időszakához képest 8500-zal kevesebb, ami hat százalékos visszaesést jelent.

Győző Gábor kiemelte: jövő évre 145-150 ezer eladott új személygépkocsival számol az egyesület. Bíznak abban, hogy a 2009-es év lesz a mélypont, utána fellendülés jön - közölte az elnök.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, a Magyar Lízingszövetség és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szervezete azt várja a kormánytól, hogy intézkedéseivel javítsa a piaci szereplők helyzetét. Azt várják, hogy az áfa megfizetése legyen a forgalomba helyezés feltétele, legyen szigorúbb ellenőrzés a külföldi rendszámú gépkocsik használatánál, szűnjön meg a gépkocsik átmeneti időre történő kivonása, valamint ne lehessen biztosítói számla nélkül kártérítést igényelni - fejtette ki Győző Gábor.

A három szervezet kezdeményezné azt is, hogy induljon el egy olyan program, amelynek keretében az, aki a több mint 10 évnél idősebb kocsiját megsemmisítésre leadja, kaphasson 20 százalék kedvezményt az új autója árából. A kedvezményből 10 százalékot az állam, 10 százalékot pedig a szektor szereplői biztosítanának. Az így képződő többlet áfa- és adóbevételekből megtérülne az állami ráfordítás - tette hozzá.

Győző Gábor szerint növekedni fog a készpénzes autóvásárlások száma a hitellel szemben, és az értékesítés 50 százalékát érheti el ennek az aránya.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×