eur:
388.47
usd:
360.55
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még mindig előnyösebbek a devizahitelek a forintalapúnál

A megemelt jegybanki alapkamat hatására mind a deviza-, mind a forinthitelek kamatait növelték a bankok. Az Otthon Centrum hitelezési szakértője az InfoRádiónak elmondta: a devizahitelek még mindig jóval kedvezőbbek a forinthiteleknél, ezért nem is nagyon keresik az utóbbiakat. Bánfalvi László hozzátette: a bankok egy része a devizahiteleknél már az euró felé terelgeti az ügyfeleket.

A piacon valamennyi deviza- és forinthitel kamata emelkedett, a bankok nagyrészt áthárították az ügyfelekre a jegybanki alapkamat 3 százalékpontos növekedését - mondta az InfoRádiónak az Otthon Centrum hitelezési központjának vezetője.

Bánfalvi László hozzátette: mostanában többen érdeklődnek a forinthitelek iránt, ám a devizaalapú kölcsönök feltételei még mindig jóval kedvezőbbek, ezért az ügyfelek legnagyobb része továbbra is ezeket választja. Annak ellenére, hogy az árfolyammozgások hatására emelkedhetnek a törlesztőrészletek - jegyezte meg.

A forinthiteleket azért sem tudják népszerűsíteni a bankok, mert elmúlt időszakban a jegybanki alapkamat mellett a betéti kamatok is emelkedtek, 12-13 százalékos ajánlatok is vannak a piacon. Ilyen körülmények között a pénzintézetek nem tehetik meg, hogy csökkentsék a forinthitelek kamatait - magyarázta az Otthon Centrum hitelezési központjának vezetője.

A bankok az elmúlt hetekben a svájcifrank-alapú hiteleket az euróalapúak fölé árazta, így próbálván inkább az utóbbiak felvételére rávenni az ügyfeleket - fűzte hozzá Bánfalvi László.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×