eur:
389.39
usd:
361.23
bux:
68369.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amin tízmilliárdokat nyerhetne az állam

Külföldi rendszámmal közlekedő autók, meg nem fizetett áfa, autóátírás autó nélkül - számtalan anomáliái vannak jelenleg az új és használt gépjárművek adásvételének, amelyeken több 10 milliárd forintot is veszít az állam, de a tulajdonosok sincsenek biztonságban.

Több tízmilliárd forintos áfabevételtől esik el a kormány a Magyarországra importált autók forgalomba hozatala kapcsán, a vásárlóknak ugyanis az áfát nem, csak a regisztrációs adót kell megfizetniük - mondta az InfoRádióban Gablini Gábor, a Magyar Gépjármű Kereskedők Országos Szövetségének elnöke.

De nem ez az egyetlen anomália az autók adásvétele kapcsán - mutatott rá a márkakereskedő, hozzátéve: kizárólag a meglévő szabályok alkalmazásával betiltható lenne az is, hogy egy Magyarországon élő autótulajdonos külföldi rendszámú járművet használjon, azaz ne itthon fizesse meg az egyes adókat vagy illetékeket.

Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke arra mutatott rá: tévhit, hogy aki évente több mint 180 napot egy másik országban tartózkodik, használhat ott kiadott rendszámú autót. Az Európai Bíróság az ilyen esetek tisztázásakor azt vizsgálja, hogy a járműtulajdonos életközössége hova kötődik, azaz hol él a családja, hova járnak iskolába a gyermekei, hol dolgozik a felesége.

Hozzátette: Magyarországon csak azért lehetséges például szlovák rendszámú autóval közlekedni az itt élőknek, mert az állam nem tartja be a vonatkozó szabályokat.

A két autókereskedő szintén visszásnak tartja, hogy Magyarországon kizárólag a papírok felmutatásával átírható egy autó, anélkül, hogy a hatóságok magát a járművet látnák. Szerintük a regisztrált műszaki vizsgáztatási helyeken eredetiségvizsgálatot is végezni kellene, így megakadályozhatók lennének az átverések és a feketegazdaság is visszaszorítható lenne.

Ezzel kizárhatók lennének olyan esetek, amikor például légzsák nélküli vagy két darabból eladott autót adnának el.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×