eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hiába olcsóbb az olaj, tíz százalékkal többet fizetünk januártól a gázért

Hiába csökkent hónapok óta radikálisan a kőolaj világpiaci ára, január elsején emelkedni fog a földgáz ára, legalább 10 százalékkal - mondta az Energiainfo vezető elemzője. Drucker György hozzátette: a világpiaci árak csökkenését 2009 folyamán érezni fogják a fogyasztók, mivel az elszámolás 9 havi követéssel történik.

Az olajár radikálisan csökkent az elmúlt fél év során, de a hazai gázár a világpiaci olajár változását kilenc hónapos átlagolással követi, így januártól még nem lesz érzékelhető az utóbbi időben bekövetkezett jelentős áresés - mondta az InfoRádiónak Drucker György, az Energiainfo vezető elemzője.

A szakértő kiemelte: január elsején emelkedni fog a földgáz ára, várhatóan legalább 10 százalékkal, hiszen a nyári olajár-tetőzés most gyűrűzik be Magyarországra is. Drucker György szerint a hazai fogyasztók legkorábban áprilistól érzékelhetnek némi árcsökkenést, amit júliustól egy jelentősebb áresés követhet.

Az Energiainfo vezető elemzője ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a nyersanyagárak mellett az árfolyamváltozás is meghatározó az árak alakulásában. Emlékeztetett: az augusztusi és novemberi dollárárfolyam között 50 forint volt a különbség.

Októberben a földgázdíj megállapításáról szóló rendeletet úgy módosította kormány, hogy az árfolyamkockázatot áttolta a közüzemi nagykereskedőre, az ügyben egyeztetés zajlik - mondta Drucker György.

A Napi Gazdaság pénteki számában megjelent írás szerint jövő héten kellene elkészülnie a Magyar Energia Hivatal előterjesztésének a januári gázárváltozásról ahhoz, hogy az árszabályozási jogkörrel rendelkező miniszter legkésőbb december elsején kihirdethesse az új árakat. A lap szerint a MEH-nél dolgoznak a javaslaton: az új ár a piaci szereplők szerint a jelenlegi 131,30 forint/köbméterhez képest legalább 10-15 százalékkal lehet magasabb.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×