eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pontosan mire elég az IMF csomagja?

A várakozásokat jelentősen meghaladja az IMF, az Európai Unió és a Világbank segélye: 25,1 milliárd dolláros a Magyarországnak nyújtott nemzetközi hitelcsomag mérete. De mire elég ez pontosan?

Röviden: mindenre. A hitelcsomag mértéke oly mértékben túlzott az esetlegesen felmerülő igényekhez képest, hogy annak üzenete a piacon mindenki számára világos kell, hogy legyen.

Magyarországon nem alakulhat ki bank- vagy árfolyamválság, és államcsőd sem. Ennek fertőzési kockázatai olyan nagyok, hogy a nemzetközi szervezetek erődemonstráció gyanánt a nehéztüzérséget vonultatták fel ott, ahol a könnyűlovasság is elég lenne. "Hungary is too big to fail" (Magyarország túl nagy ahhoz, hogy bedőljön) - mondta Nouriel Roubini közgazdászprofesszor és "jós".

A csomag méreteit illetően Tardos Gergely, az OTP elemzési központ vezetőjének véleménye eligazító. Szerinte Magyarország rövid lejáratú külföldi adóssága (24-25 milliárd euró) lényegesen meghaladja a devizatartalékok szintjét (17 milliárd euró), ám ennek jelentős része - mintegy 18 milliárd euró - anyabank-leánybank viszonyban merül fel.

Vagyis a Guidotti - Greenspan szabály (ami a rövid lejáratú adósságból kiindulva határozza meg a devizatartalék kívánatos mértékét) alapján valószínűsíthető tartalékszükséglet lényegesen alacsonyabb, mindössze 5-7 milliárd euró. Ehhez képest a ma bejelentett nemzetközi segítséggel és az Európai Központi Bank (nem teljesen tisztázott formájú) repó tenderével együtt már 40 milliárd euró felett van a rendelkezésre álló devizakeret.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy jövőre várhatóan jelentősen csökken a nemzetgazdaság finanszírozási igénye, tekintve, hogy a vállalati beruházások a dekonjunktúra miatt csökkennek, a lakosság nettó megtakarítási pozíciója a devizahitel-korlátok miatt emelkedik, az államháztartás helyzete a stabilizáció miatt javul, finanszírozói oldalról pedig számíthatunk az EU-támogatások bővülésére. Vagyis jövőre szinte csak az adósságmegújítás lesz a feladatunk, ennek jó része pedig automatikusan biztosított.

Mindez természetesen még nem jelenti azt, hogy feltétlenül normalizálódik a hazai deviza swap-, illetve másodlagos állampapírpiac - ehhez a nemzetközi környezet javulásának is hozzá kell járulnia. Mindenesetre a mostani nemzetközi segítség és hazai gazdaságpolitikai vállalások végérvényesen meggyőzhetik a befektetőket, hogy Magyarország nem Izland, ez pedig az elmúlt hetek eseményeinek fényében nagy szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×