eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kétmillió ember jövedelme csökken jövőre a megszorítások miatt

Majdnem 1,3 millió nyugdíjast és 750 ezer közszférában dolgozót érintenek a kormányfő által bejelentett megszorítások. Mindez nagyjából 240 milliárd forintos megtakarítást jelent az államnak, az elemző szerint.

Jövőre nem lesz 13. havi bér a közszférában, nem emelkedik a közszféra dolgozóinak fizetése, 10 százalékkal csökken az állami cégek vezetőinek tiszteletdíja, és a 13. havi nyugdíj összege nem lehet több 80 ezer forintnál, ráadásul csak azok a nyugdíjasok lesznek jogosultak erre a juttatásra, akik betöltötték a 62. életévüket.

Mindezek által nagyjából 240 milliárd forint takarít meg a magyar költségvetés - mondta az InfoRádióban Németh Dávid, az ING Bank elemzője.

A közszférában dolgozók bérbefagyasztása mintegy 200 milliárd forintos megtakarítást eredményez, ez az intézkedés ugyanakkor bevételcsökkenéssel is jár, hiszen az állami alkalmazottaknak ki nem fizetett bérek miatt adóbevételektől is elesik az állam. Így a mérleg 140 milliárd forintos megtakarítás.

A több mint 2,5 millió nyugdíjas közül 1,3 millióan vannak azok, akiket hátrányosan érintenek az intézkedések. Õk vagy nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt, azaz még nem töltötték be a 62. életévüket, vagy a havi járadékuk meghaladja a 80 ezer forintot, így ha kapnak is 13. havi nyugdíjat, annak összege kevesebb lesz a vártnál.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×