eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Durva változások" - csődhullám előtt az építőipar

Tovább rontja az egyébként is nehéz helyzetben lévő építőipari szektor kilátásait a világban zajló pénzügyi válság - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke. Tolnai Tibor szerint a bankok már most is csak jelentős felárral adnak hitelt, ha adnak egyáltalán, mivel az építőipari cégeket jelentős kockázatú adósnak tartják a pénzintézetek. Hozzátette: forrás híján sok vállalkozás fog csődbe menni.

Az építőanyagok ára növekszik, ezért egyre több tőkére lenne szüksége az építőipari cégeknek, a kereskedelmi bankok azonban fokozottan kockázatosnak tartják az ágazatot, ezért csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem adnak hitelt - mondta az InfoRádiónak az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke.

Tolnai Tibor hozzátette: tovább nehezíti a helyzetet, hogy az önrész, amit eddig a vállalkozásoknak kellett állniuk, jelentősen, akár 15-ről 30 százalékra nőhet. Ezt sok cég nem tudja majd állni, hiszen a magyar építőipari vállalatok jelentős része egyébként is alultőkésített, nem rendelkezik szabad pénzeszközzel.

Ez a folyamat újabb csőd-, illetve felszámolási hullámot indíthat el. A bankok, bár még csak másfél hónapja látszanak a hitelpiaci válság jelei, már most kamatot emeltek, és ennek hatása csak a következő hónapokban fog érvényesülni - hangsúlyozta az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének elnöke, megjegyezve: durva változások várhatók.

Tolnai Tibor szerint a már megkezdett beruházások is veszélyben vannak: számos projekt bedőlhet, hiszen a kivitelezők nem lesznek képesek tovább finanszírozni a munkát. Az építési vállalkozások szövetségének elnöke hozzáfűzte: nem szeretné megbecsülni, hány vállalkozás mehet tönkre a következőkben, de úgy véli, a mostani, többszörösen hátrányos szituáció keményebb csődöket eredményez majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×