eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Összecsapnak az óriások: a Nike megtámadta az adidast

Az amerikai Nike sportszergyártó hazai pályán, Németországban indított támadást az Adidas ellen: 500 millió eurót ajánlott a német labdarúgó szövetségnek, hogy ő lehessen a fő szponzoruk.

Az alapító Adolf Dassler összevont vezeték- és utónevét viselő adidas már több mint öt évtizede a német válogatott fő támogatója, ám az utóbbi időben ez a viszony eléggé megromlott: tavaly a válogatott focistái sztrájkkal fenyegetőztek, ha az adidas továbbra is arra kényszeríti őket, hogy a csíkos márka cipőiben játsszák a meccseket.

Az adidas most azzal vádolja az amerikai Nike-t, hogy az hátba támadta őket, hiszen nekik 2014-ig szóló megállapodásuk van a német labdarúgó szövetséggel. Ennek értelmében évi 11 millió eurót fizetnek a főszponzori címért és az ezzel járó reklámokért. A Nike ajánlata ennek nagyjából a hatszorosa.

A szövetség hétfőn egy olyan közvélemény-kutatást hozott nyilvánosságra, amely szerint a németek egyáltalán nem bánnák, ha új támogatója lenne a válogatottnak.

A két sportszergyártó közötti harcról még annyit érdemes tudni, hogy az adidas 2005 augusztusában közel négy milliárd dollárért megvásárolta a Nike legnagyobb amerikai riválisát, a Reebokot, tavaly április óta pedig az amerikai profi kosárlabda liga hivatalos sportszerszállítója.

A mostani németországi szponzorvita kapcsán érdemes visszaidézni egy tavalyi hasonló történetet, amikor a Visa bankkártya-hálózat próbált az elsőbbségi jogokkal bíró MasterCard helyett a FIFA kizárólagos szállítója lenni.

A FIFA bele is ment volna az üzletbe, ám a 2014-ig érvényben lévő kizárólagossági egyezség miatt egy manhattani bíróság a MasterCardnak adott igazat, amely a következő két foci-VB hivatalos kártyája maradhat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×