eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

MNB: a 97-98-as nyugdíjreform mára megbukott

Az államreformért felelős kormánybiztos szerint a nyugdíjrendszer küszöbön álló reformját nem szabad a mostani nyugdíjasok rovására megvalósítani.

A kormánybiztos ezt a porfolio.hu internetes újság nyugdíjreformról tartott konferenciáján mondta.

Draskovics Tibor hozzátette: a reformot úgy kell megvalósítani, hogy az átlátható, világos kapcsolatokat tükrözzön, a társadalombiztosításban a befizetések és a szolgáltatások között transzparens legyen a kapcsolat.

Úgy vélte, már rövid távon foglalkozni kell a nyugdíjkorhatár felemelésének kérdésével és úgy kell a reformot elindítani, hogy az világos ösztönzést adjon a legális foglalkoztatás terjedésére.

Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója leszögezte: az 1997-1998-ban elindított nyugdíjreform egyértelműen megbukott, az a világ egyik leggyengébb, de egyúttal legdrágább rendszere.

Az 1998-2005 között indult magán-nyugdíjpénztárak átlagos éves nettó reálhozama 2,9 százalékot ért el, ami igen gyenge teljesítmény - mondta.

Ez növeli az állam fiskális kockázatát, azzal járhat, hogy a magán-nyugdíjpénztárak tagjainak nyugdíjba vonulása után az államnak kell majd kiegészíteni úgy a leendő nyugdíjakat, hogy az normális megélhetést biztosítson a tagok számára - tette hozzá az MNB ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×