eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

"Átvételi spekulációk" az OTP-részvényszerzés kapcsán

Átvételi kísérletről szóló spekulációkat indított el az a bejelentés, hogy Megdet Rahimkulov, a "Gazprom energiaóriással régi kapcsolatokat ápoló" orosz üzletember 5,2 százalékos részesedést szerzett az OTP Bankban, bár az átvételi szándékot maga a család is cáfolja - áll a szombati Financial Timesban.

A londoni üzleti napilap szerint Megdet Rahimkulov fia, Ruszlan Rahimkulov, a General Banking and Trust (ÁÉB) operatív irányítója "e-mailek sorát küldte ki arról", hogy a befektetés nem része sem valamely önálló, sem más befektetőkkel összehangolt átvételi kísérletnek.

"Tisztán pénzügyi befektetésről van szó ... nincsenek (átvételi) terveink", idézi a Financial Times Ruszlan Rahimkulovot.

További részvényeket vehetnek

Rahimkulov a lap szerint ugyanakkor nem zárta ki további OTP-részvények vásárlását, "megfelelő piaci feltételek esetén".

A londoni lap megjegyzi: az OTP alapszabálya olyan szavazati korlátozásokat tartalmaz, amelyek határt szabnak az egyéni részvényesek befolyásának.

"Nehéz lenne lenyelni"

Emellett a magyar kormány kezében lévő aranyrészvény bizonyos vétójogokat ad az államnak, beleértve az átvétel megakadályozásának jogát, áll a cikkben.

A Financial Times szerint az éppen 9 milliárd euró feletti piaci tőkeértékű OTP-t "nehéz is lenne lenyelni".
 
A Financial Times által a cikkhez fűzött elemzés szerint Megdet Rahimkulov nettó vagyonát egy magyar lap tavaly 305 millió euróra tette, de az üzletember egy későbbi interjúban azt mondta, hogy befektetéseinek értéke ennek a kétszerese.

A Euromoney, a legnagyobb londoni gazdasági folyóirat éppen szeptemberi kiadásában írta, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója jelenleg nem tekinti átvételi célpontnak a bankot.

Mikor lehetne eladni az OTP-t?

A Euromoney szerint azonban az OTP vezetője is elismerte, hogy előállhatnak olyan körülmények, amelyek vonzóbbá tehetik az értékesítést. "Ha úgy gondolnám, hogy egyedül kevesebb értéket állítunk elő, és stagnálunk, abban az esetben új növekedésgyorsító módszereket kellene találnunk ... nem zárok ki semmilyen lehetőséget", idézte a londoni magazin Csányi Sándort.

A Euromoney szeptemberi száma ismét felidézi - ez az értesülés először a folyóirat januári kiadásában jelent meg -, hogy a lapnak korábban egy befektetési bankár azt mondta: globális banki ügyfele nevében "vetett egy pillantást" az OTP-re, de a magyar bank vezetése nemmel válaszolt az előzetes megkeresésre.

Legjobb védekezés a támadás
 
A Euromoney - a magyar bank akvizíciós tevékenységére utalva - a szeptemberi kiadásban közölt elemzésben azt írta: úgy tűnik, hogy az OTP a támadást tekinti a legjobb védekezésnek azon célja megvalósításában, hogy független maradjon.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×