eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Hatalmas olajmezőre bukkantak a Mexikói-öbölben

Az amerikai Chevron által vezetett cégcsoport bejelentette: akkora olajmezőt találtak a Mexikói-öbölben, amely 50 százalékkal növelheti az amerikai olajtartalékot. A New Orleans-tól 435 kilométerre dél-nyugatra található új mező méretében a legnagyobb amerikai olajmezővel vetekedhet.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az olajmező pontos mérete egyelőre nem ismert, és még hosszú idő telhet el addig, amíg az onnan kitermelt olaj kikerül a piacra, így egyelőre nem nyomhatja lejjebb az olajárakat.

"Az elmúlt 15 évben rengeteg hatalmasnak induló mező volt, amely azután szépen lassan kimerült. A Mexikói-öbölben mostanában sokkal több csalódás volt, mint rendkívüli meglepetés" - figyelmeztetett a Reutersnek nyilatkozva Matt Simmons, egy energia-befektetési bankárcsoport feje.

Art Smith, egy energetikai tanácsadó cég vezetője arra emlékeztetett az AP-nek adott interjújában, hogy az Egyesült Államoknak még az új olajmező kiaknázásának megkezdése után is szükséglete több mint 50 százalékát importból kell kielégítenie.

Két éve kutatnak a területen

Az amerikai Chevron, a Devon Energy és a norvég Statoil bejelentése szerint egyelőre még folyamatban van az új olajmező teljes potenciáljának meghatározása. A chevron  2004 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy olajat keres a területen.

Az AFP által idézett elemző, John Kilduff szerint az új olajmező még a legkisebb kapacitásnál is 400 ezer hordónyi olajat adhat 20 éven keresztül.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×