eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Drágul a hús

A Hússzövetség a hús és hústermékek árának 10-25 százalékos emelkedését tartja valószínűnek az áfa-változás, az energiaár-emelés, a vállalkozások adó- és járulékterheinek növekedése miatt.

A szövetség közleménye szerint a vágóhidak és húsfeldolgozók költségeit jelentősen növeli az iparág által felhasznált energiahordozók árának emelkedése, a adóteher-növelésről szóló döntés.

A forint euróhoz mért árfolyamának gyengülése nemcsak a devizában felvett adósságok törlesztő részleteit emeli meg, hanem az importból származó anyagok árát is.

Az elmúlt hónapok, de különösen az elmúlt hetek során a keresleti piac miatt az egész Európai Unióban jelentősen megemelkedett az élősertés, illetve a sertéshús ára.

Az élősertés ára a nyár folyamán 20 százalékot meghaladó mértékben emelkedett, az állattenyésztés költségeinek várható növekedése miatt jelentős csökkenés a közeljövőben nem várható.

Ezért a húsipar által előállított termékek értékesítési árát is emelni kell. A vállalkozások ezeket a hatásokat hatékonyságjavítással nem tudják ellentételezni - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×