eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tíz százalék felett lehet a költségvetési hiány

Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt. Erről a pénzügyminiszter beszélt Brüsszelben, azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel megbeszélést folytattak Joaquín Almuniával, a Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával.

Veres János elmondta: a bizottság megvárja, hogy a szeptember 1-jén Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergencia-programban pontosan mi fog szerepelni.

A miniszter közölte: az euró bevezetésének időpontja nem volt téma a találkozón, erről egyelőre nincs is kialakult álláspont, de a konvergencia-program tartalmazza majd a tervezett céldátumot.

Veres János hangsúlyozta: addig is rendszeresen egyeztetnek a pénzügyi biztossal arról, hogy milyen intézkedéseket hoz meg a kormány saját hatáskörben és mi az, amit a parlament fogad el.

A konvergencia-program alaptételének nevezte Veres János az összes lehetséges bizonytalansági körülmény csökkentését, a dokumentum benyújtását megelőzően.

Hozzátette: a kormány az autópályépítés elszámolásával összefüggő kérdéseket is szeretné egyértelművé tenni, hogy utólag ne kelljen korrigálni azt.

A pénzügyminiszter közölte: az autópálya-építéssel összefüggő kiadások is bekerülnek az idei költségvetésbe, így annak hiánya a többször felfelé módosított GDP-arányos 9,5 százalék helyett 10,1 százalék lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×