INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A vártnál kisebb lett a negyedéves hiány

InfoRádió / MTI
A várt 1700 millió euróval szemben 1442 millió eurót tett ki Magyarország első negyedéves folyó fizetési mérleg hiánya - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank.

A tavalyi negyedik negyedévben a felülvizsgált adatok szerint 1537 millió euró volt a deficit a korábbi 1486 millióval szemben, így a tavalyi egész éves hiány 6405 millióról 6525 millió euróra változott.

Elemzők szerint a várakozásoknál kedvezőbb lett a folyó fizetési mérleg első negyedéves egyenlege. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője kiemelte, hogy a piaci konszenzusnál jóval kedvezőbb az 1,4 milliárd eurós negyedéves adat.

A fizetési mérleg szerkezete ugyanakkor nem okozott meglepetést, továbbra is egy viszonylag alacsony külkereskedelmi hiány párosul egy magasabb deficittel a jövedelmek és a folyó transzferek területén.

Török Zoltán a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a folyó fizetési mérleg negyedéves adatát, bár megjegyezte, hogy ennél kedvezőtlenebb előrejelzések is voltak a piacon.

A Raiffeisen Bank elemzője már az idei második félévben is javulásra számít, és ez a folyamat szerinte jövőre felerősödik.

A címlapról ajánljuk