eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Bűnösnek találták az Enron volt vezetőit

Számos vádpontban bűnösnek találták az amerikai történelem eddigi legnagyobb céges visszaélési botrányában az Enron energia-nagykereskedő cég volt vezetőit. A büntetés mértékéről később döntenek, de mindkét vádlottnak esélye van az életfogytiglanra.

A 64 éves Kenneth Lay cégalapítót és egykori cégvezetőt, valamint a korábbi vezérigazgatót, az 52 éves Jeffrey Skillinget mindenekelőtt értékpapírcsalásban történő összejátszásban ítélték bűnösnek.

Kenneth Layt az ellene felhozott mind a 6 vádpontban bűnösnek találták, Jeffrey Skillinget 28 vádpontból 19-ben.

Az Enron két irányítója 2004 júliusában adta fel magát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékeseinek, miután ellenük is vádat emeltek a céget csődbe juttató pénzügyi visszaélések miatt.

Rekordcsőd

A texasi székhelyű, 1985-ben alapított Enron 2001 decemberében jelentett csődöt, és ezzel nem csupán több ezer állás szűnt meg, hanem semmivé váltak az alkalmazottak Enron-részvényekben tartott nyugdíjcélú megtakarításai is.

Az összeomlás azért következett be, mert a cég üzleti mérlegéből sokáig nem tűntek ki azok az egyre halmozódó adósságok, amelyek az offshore cégekhez történt tőkekihelyezésekből keletkeztek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×