INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Járai adóemelést sürget

InfoRádió / MTI
Kiadáscsökkentést sürget a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Járai Zsigmond a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara közös rendezvényén azt mondta: az új parlamentnek a többi mellett vissza kell vonnia az áfa-csökkentésről szóló törvényt.

A jegybank elnöke szerint a választásokat követően felálló új parlamentnek olyan törvényeket kell hatályon kívül helyeznie, amelyek költségvetési elkötelezettségeket, például egyes szociális kiadások emelését irányozták elő.

Járai Zsigmond ilyen jogszabályként említette meg az áfa-csökkentést bevezető törvényt, a következő öt évre vonatkozó adóreform-csomagot, a nyugdíjemelésre vonatkozó jogszabályt, illetve a különböző, családokat érintő szociális támogatásokat előirányzó rendeleteket.

Az MNB vezetője kiemelte: a költségvetés kiadási oldalát alapjaiban át kell szabni, és minél előbb egyensúlyban lévő központi költségvetést, sőt, szufficites büdzsét kell alkotni.

Megerősítette azt a véleményét is, hogy a valós helyzetkép bemutatásában nemzetközi intézmények segítségét is igénybe kell venni, például a Nemzetközi Valutaalap helyzetfelmérésére is szükség van.

Járai Zsigmond szerint a gazdaság, illetve az államháztartás mostani helyzete mellett a legoptimistább variációk szerint is csak 2012-ben lehet bevezetni az eurót Magyarországon.

A címlapról ajánljuk