INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Összeomolhat az euró?

Infostart

Egy vezető belga közgazdász szerint ha nem sikerül Európában politikai egységet teremteni, belátható időn, 10-20 éven belül összeomolhat az euró. Múlt héten a európai központi bank új tagja, a német Jürgen Stark hasonlóképpen fogalmazott.

Egy-két évtizeden belül veszélybe kerülhet a közös európai fizetőeszköz, ha a földrész képtelen lesz továbbmozdulni a politikai egység irányába - hívja fel a figyelmet egy napokban megjelenő tanulmányában a belga Paul de Grauwe.

Az 1990-es években az euró egyik nagy támogatójának számító elismert szakember szerint a politikai unió a pénzügyi unió logikus végpontja. A Leuven-i Katolikus Egyetem professzora egy belga hetilapban figyelmeztetett: "a pénzügyi unió összeomlik... nem jövőre, de 10-20 éven belül. Még soha egyetlen pénzügyi unió sem tudta túlélni a politikai egység hiányát. Mind összeomlott."

Nem valósultak meg a célok

Közgazdászok korábban többször rámutattak, hogy míg az euró bevezetésének egyik célja a több munkalehetőség, a magasabb növekedés és az alacsonyabb árak elérése volt, a jelenlegi helyzet kevesebb optimizmusra ad okot. A növekedés a 12 tagú euróövezetben évi két százalék, míg a munkanélküliség még mindig 8 százalék fölött van.

Ezek az adatok az egyes tagállamok gyenge gazdasági reformteljesítményének is köszönhetők, ugyanakkor az EU igen korlátozottan képes csak szankcionálni az adott országokat.

Kritikus szakasz

Nem a belga közgazdász az egyetlen, aki az euró lehetséges problémáira felhívta a figyelmet. A múlt héten az Európai Központi Bank új tagja, a német Bundesbank alelnöke is hasonlóképpen fogalmazott.

"Az Európai Unió kritikus szakaszban van" - fejtette ki a Jürgen Stark európai parlamenti képviselőknek. "Nyugtalanítanak ezek a folyamatok, mert a monetáris uniónak közös politikai alapra és elkötelezettségre van szüksége ahhoz, hogy rendben működjön" - fogalmazott a Bundesbank alelnöke.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018