eur:
400.09
usd:
362.12
bux:
73059.71
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pexels

Rózsaszín október – a mellrák elleni küzdelemre fókuszál a Rákellenes Liga

1985 óta minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, október elseje pedig a mellrák elleni küzdelem világnapja. A Magyar Rákellenes Liga is elindítja figyelemfelhívó kampányát. Idén nemcsak az önvizsgálat és a szűrések fontosságát, hanem azt is igyekeznek tudatosítani, hogy az emlődaganat a férfiakat is érintheti.

"A nőket érintő leggyakoribb daganatos megbetegedés az emlőrák. Nyolc-kilencezren betegednek meg minden évben, és sajnos több mint kétezren meg is halnak minden évben emlődaganatban. Azért nagyon nagy a jelentősége annak, hogy felhívjuk a figyelmet a korai felismerésre, mert minél korábban fedezünk fel egy emlődaganatot, annál eredményesebben gyógyítható. A korai stádiumban felfedezett emlődaganatok 95 százaléka jó eredménnyel gyógyítható" – mondta Rozványi Balázs az InfoRádióban.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke azt javasolja a nőknek, hogy a megfelelő önvizsgálatot már középiskolás korukban kezdjék el, és egész életükben folytassák. Kiemelte, hogy a népegészségügyi szűrésekre a 45 év feletti korosztályt kétévente hívják be. Az állami egészségügy célja a szűréseknél a 70 százalékos arány elérése szemben a mostani 40 százalékkal, hiszen ezzel lehetne nagyságrendi javulást elérni az eredményes túlélések esetében.

" Az összes emlődaganatos megbetegedések közel két százaléka érinti a férfiakat Magyarországon. Ez kétszáz körüli esetet jelent évente. Lehetne mondani, hogy elhanyagolható, de nem az, foglalkozni kell vele" – mondta a liga elnöke, aki hozzátette, hogy a férfiak általában nem gondolnak erre a betegségre, ezért jellemzően csak a későbbi stádiumban veszik észre az emlődaganatot, így a halálozási arány is magasabb náluk.

Rozványi Balázs felhívta arra is a figyelmet, hogy a Magyar Rákellenes Liga elindította a "Pink Month" kampányát, amelyhez várják a sportegyesületek, támogatók csatlakozását. A Magyar Rákellenes Liga programjai itt találhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×