eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
strand fürdés nyaralás naplemente nádas tó
Nyitókép: Pixabay

Drága lehet itthon a strandolás, akár százezres büntetés is jöhet

Komoly büntetés jár, ha valaki tiltott helyen fürdőzik.

Idén is történt már tragédia tiltott helyen való fürdőzés miatt: július elején egy háromtatú társaság ment fürdeni Tokajnál, de eltűntek a Tiszában, csak a holttesteik kerültek elő. Az áldozatok - egy 50 éves férfi, egy 17 éves fiú és egy 16 éves lány - fürdőzés közben tűntek el a folyóban, személyes holmijukat és egyikük kutyáját járókelők találták meg, ők értesítették a rendőrséget.

Tiltott helyen fürdeni nem csak tilos, de nagyon veszélyes is. A Pénzcentrum megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, amely válaszában kifejtette: a kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a FÜRÖDNI TILOS! tábla jelzi. Ezek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy a változó vízmélység- és hőmérséklet különbség miatt a bányatavak különösen veszélyesek.

Tilos fürödni az alábbi helyszíneken:

  • hajóútban, ezért pl. a Duna folyó átúszása szabályellenes
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében;
  • nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek szintén 100 méteres körzetében;
  • hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén;
  • kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket;
  • ott, ahol azt tiltó tábla jelzi.

Figyelmeztetnek még másra is: mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjük a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.

Tiltott helyen fürdőzés esetében a helyszíni bírság 6500 forinttól 65 ezerforintig terjedhet, de ha helyszíni bírság kiszabására nincs lehetőség, szabálysértési eljárás indítható az elkövetővel szemben. Ez esetben a bírság összege 6500 forint és 200 ezer forint között lehet.

Fiatalkorúak esetén a helyszíni bírság összege - amennyiben törvényes képviselője is jelen van - 6500 forinttól 32 500 forintig terjedhet, szabálysértési eljárásban ezen összegek 6500 forintról 65 000 forintra is emelkedhetnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 07:40
2024. július 27. 07:00
×
×
×
×