eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Unsplash

Megdöbbentő méreteket öltött a digitális hanyatlás: már az internet sem a régi

Egy új kutatás kimutatta, hogy meglepő sebességgel tűnnek el az internetről a weboldalak, már a tavaly még elérhető helyek 8 százaléka sincs sehol.

A Pew Research Center friss kutatása valamelyest árnyalja a kijelentést, miszerint "ami egyszer kikerül az internetre, az ott is marad", ugyanis a 2013-ban még létező honlapok 38 százaléka már nem hozzáférhető, de a 2013 és 2023 között bármikor, legalább egy rövid ideig létező weboldalak negyede is nyomtalanul eltűnt már - írja a HVG.

Már nevet is kapott a jelenség: digital decay, azaz digitális hanyatlás.

Ez azt jelenti, hogy az egykoron létező oldalakra mutató hivatkozások ma már egyszerűen nem működnek. Ilyesmibe bárki belefuthatott már, hiszen a közösségi médiában korábban megosztott hivatkozások, vagy éppen a Wikipédián megadott források sokszor vezetnek a semmibe.

Magyarországi példákat is felhoz a lap: a zoom.hu és a vs.hu is két megszűnt internetes újság, már az archívumuk sem létezik. Ezek viszonylag rövid ideig éltek, de erre a sorsra jutott a Heti Válasz online felülete, a valasz.hu is, pedig ez egy évtizedes múlttal rendelkező kiadvány volt.

Hasonló tendencia figyelhető meg a közösségi médiás bejegyzéseknél is: az X-en (a néhai Twitteren) közzétett posztok egyötöde néhány hónap után elérhetetlenné válik. Ennek oka lehet az, hogy a fiók tulajdonosa privátra állította az elérhetőségét, vagy egyszerűen csak törölte a bejegyzést. Ezzel például akkor lehet szembesülni, amikor egy cikkbe ágyazott poszt helyén csak egy hibaüzenet jelenik meg.

Hozzáteszik, egy digitális forrásokra támaszkodó publikáció esetén sem veszi ki magát szerencsésen, ha a forrásjegyzékben feltüntetett linkek túlnyomó többsége már nem elérhető.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×