eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Nyitókép: Unsplash

Megdöbbentő méreteket öltött a digitális hanyatlás: már az internet sem a régi

Egy új kutatás kimutatta, hogy meglepő sebességgel tűnnek el az internetről a weboldalak, már a tavaly még elérhető helyek 8 százaléka sincs sehol.

A Pew Research Center friss kutatása valamelyest árnyalja a kijelentést, miszerint "ami egyszer kikerül az internetre, az ott is marad", ugyanis a 2013-ban még létező honlapok 38 százaléka már nem hozzáférhető, de a 2013 és 2023 között bármikor, legalább egy rövid ideig létező weboldalak negyede is nyomtalanul eltűnt már - írja a HVG.

Már nevet is kapott a jelenség: digital decay, azaz digitális hanyatlás.

Ez azt jelenti, hogy az egykoron létező oldalakra mutató hivatkozások ma már egyszerűen nem működnek. Ilyesmibe bárki belefuthatott már, hiszen a közösségi médiában korábban megosztott hivatkozások, vagy éppen a Wikipédián megadott források sokszor vezetnek a semmibe.

Magyarországi példákat is felhoz a lap: a zoom.hu és a vs.hu is két megszűnt internetes újság, már az archívumuk sem létezik. Ezek viszonylag rövid ideig éltek, de erre a sorsra jutott a Heti Válasz online felülete, a valasz.hu is, pedig ez egy évtizedes múlttal rendelkező kiadvány volt.

Hasonló tendencia figyelhető meg a közösségi médiás bejegyzéseknél is: az X-en (a néhai Twitteren) közzétett posztok egyötöde néhány hónap után elérhetetlenné válik. Ennek oka lehet az, hogy a fiók tulajdonosa privátra állította az elérhetőségét, vagy egyszerűen csak törölte a bejegyzést. Ezzel például akkor lehet szembesülni, amikor egy cikkbe ágyazott poszt helyén csak egy hibaüzenet jelenik meg.

Hozzáteszik, egy digitális forrásokra támaszkodó publikáció esetén sem veszi ki magát szerencsésen, ha a forrásjegyzékben feltüntetett linkek túlnyomó többsége már nem elérhető.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×