eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Monitoring patients vital sign in operating room. Cardiogram monitor during surgery in operation room.
Nyitókép: Georgiy Datsenko/Getty Images

A legveszélyesebb időszakban vannak a szívbajosok

A kutatások szerint december 25. és január 1. között többen halnak meg szívrohamban, mint az év bármely más szakaszában. Ezt a jelenséget ünnepi szívszindrómának nevezik.

A glamour.hu ír arról, hogy az ünnepi szívszindrómát először Dr. Philip Ettinger azonosította még 1978-ban. A név Dr. Ettingertől származik, mivel jellemzően hétvégék vagy ünnepnapok után tapasztalta az embereknél ezt a betegséget.

Az ünnepi szívszindrómát az alkohol, a koffein, illetve a sós, zsíros ételek túlzott fogyasztása és a feszültség váltja ki, illetve a hideg időjárás is közrejátszhat benne.

Feszültséget okozhat, hogy az emberek azon izgulnak: "a vendégek időben érkeznek-e, mihez mit szólnak, kitartanak-e a karácsonyi sütemények az utolsó rokonok érkezéséig, legen lesznek-e a szilveszteri bulin és egyáltalán, mennyire le jó mulatság december 30-e.

Amire figyelni kell

Az ünnepi szívszindróma esetén tényleg szó szerint fájhat a szív. További ismérvek:

  • Kellemetlen érzés a mellkasban
  • Légszomj
  • Szédülés,
  • Homályos látás

Ezek a tünetek valóban teljesen egészséges embereknél is jelentkezhetnek. Az ünnepi szívszindróma szerencsére megelőzhető. Érdemes tornázni, sétálni, sok vizet inni, és minimális kóla, a tengernyi töltött káposztáról már nem is beszélve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×