eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Ha erre az útra tévednek, csak "kamillázhatnak" az autósok

Engedélyt kapott egy újabb olyan út építése, amely képes feltölteni a rajta haladó elektromos autókat.

Az elektromos autózásra való áttérés egyik akadálya az, hogy nem elég hosszú a hatótávjuk, problémás a töltés nagyobb távolságok megtételekor. Ezt küszöbölheti ki egy új technológia, amelyet az USA-ban tesztelnek.

Florida állam most engedélyezte egy olyan új, fizetős út megépítését, amely egy elektromos autók töltésére alkalmas szakaszt is tartalmazni fog. Az 516-os állami útnak nevezett összekötőút a Lake megyei 27-es autópálya és az Orange megyei 429-es állami út között épül meg.

A Floridai Autópálya-hatóság (CFX) az ASPIRE nevű céggel dolgozik együtt, ez fejlesztette ki az ENRX induktív töltési technológiát - írta az autoszektor.hu. A rendszer nagyjából úgy működik, mint az elektromos fogkefék vagy az autóban lévő vezeték nélküli töltők: az útfelületbe épített, előre összeszerelt elektromos csövekből energiát küld a jármű alatti vevőpadra, 180 kW-os teljesítményt szolgáltatva.

A cég közlése szerint a rendszer automatikusan érzékeli a fölötte elhaladó járműveket, és képes tölteni autókat, furgonokat és buszokat is, miközben nincs káros hatással más járművekre.

Ám ez még valójában egy kísérlet: a tervezett 8 mérföldes útnak csak 1 mérföldje lesz töltőút, és kezdetben csak egy kis tesztjármű-flotta töltésére lesz képes. Mindazonáltal az autópályás cég célja, hogy az összes elektromos jármű számára elérhetővé tegye a töltőszolgáltatást.

Nem ez azonban az USA első induktív töltőútja: azt egy hónapja adták át Detroitban és 400 méter hosszú.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×