eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán
Nyitókép: Motofish Images

Talán megsem olyan jó ötlet a 4 napos munkahét

A rövidített munkahét kétélű fegyver lehet - legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatásból.

Az amerikai munkavállalók 77 százaléka gondolja úgy, hogy egyértelműen pozitív hatással lenne a munkahelyi jólétére, ha heti feladatait 4 nap alatt végezhetné el (azaz egyel kevesebb napot kellene egy héten dolgoznia) – derült ki a Gallup nevű amerikai közvéleménykutató és tanácsadó cég, valamint a Bentley Egyetem közös, összesen 5500 ember megkérdezésével készült felmérésből. A tanulmány a CNN cikke alapján a penzcentrum.hu ismerteti

A felmérés szerint a rövidebb munkahét azonban nem minden esetben fejt ki olyan hatást, mint amit előzetesen várnánk tőle, mert nagyon sok múlik a négy nap beosztásán, a munkavégzés helyén és az egyéni munkastíluson is.

A Gallup szerint a megkérdezett munkavállalók 84 százaléka heti 5 napos munkarendben dolgozik, míg 8 százalékuk hetente csak 4 napot tölt munkával. Utóbbi csoportnak ugyanakkor hiába tart rövidebb ideig a heti kötelező munka, mégsem számoltak be szignifikánsan magasabb jóléti szintről a munkaidejük kapcsán, sőt a kiégés is nagyobb arányban volt jelen az életükben.

Ennek oka valószínűleg az, hogy

a 4 napos munkahét csak bizonyos embereknek és munkakörökben lehet jó megoldás,

más esetekben azonban könnyen problémát okozhat - hívta fel a figyelmet Jim Harter, a Gallup vezető munkatársa, aki ezen állítását korábbi tanulmányokra alapozza. A kiégéssel kapcsolatban elmondta: ez egy általános munkahelyi probléma, ami fokozottabban jelenik meg azoknál,

akiket a munkaadójuk arra kényszerít, hogy 4 napba sűrítsék bele az összes munkájukat.

A kiégéssel kapcsolatban elmondta: ez egy általános munkahelyi probléma, ami fokozottabban jelenik meg azoknál, akiket a munkaadójuk arra kényszerít, hogy 4 napba sűrítsék bele az összes munkájukat.

A munkavállalók jólétét lehet javítani azzal is, hogy a munkanapon túli munkavégzést korlátozzák a dolgozók számára, hogy a helyén tudják kezelni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. Ez segíthet a munkavállalók teljesítményének optimalizálásában is, növelheti a munkahelyi elégedettséget, valamint az elkötelezettséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×