eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Infostart

Olyan havazás volt kedden, amilyen idén még nem

Egy érdekes jelenségnek lehettek szemtanúi Vácon és Budapesten, Angyalföldön: az ipari havazásnak.

A hideg, szürke időben az ipari körzetek tágabb környezetében ugyanis olykor-olykor előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, mely gyorsan télies hangulatot tud eredményezni ezekben a kisebb körzetekben – írja az Időkép.

Az ipari havazás esetén a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. Az egyre szennyezettebbé, párásabbá váló, hidegebb levegő a felszín közelében megreked és a mesterséges eredetű, felszínről származó szilárd szemcsék és a növekvő páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is megjelenhet.

Ilyen időjárási helyzetekben főként az ipari területeken és azok néhány kilométeres környezetében hullhat akár pár centis friss hó, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×