eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A bikavért ünneplik most tíz napig Egerben

Október 18. és 28. között rendezik az Egri Bikavér Ünnepi Napokat, amelyen bemutatják a Gárdonyi 100 bort, lesz képzőművészeti kiállítás, pincetúra és nagykóstoló is.

Az egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. Egy évvel ezelőtt új időszámítás vette kezdetét azzal, hogy a borvidék megújította az egri régió kiemelt borának nevét viselő rendezvényét. 2023-ban az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat október 18. és 28. között zajlik. Tíz nap alatt több különleges hangulatú program kapcsolódik a legendás egri borhoz.

Az egri bortermelői közösség vallja, hogy az itthon és a nemzetközi piacon is egyre nagyobb presztízsű regionális bortípust tovább építése a borvidék jövőjének a zálog, ezért kiemelt küldetése a helyi borászok számára az, hogy a borvidék legfontosabb, közösségi borával az egri bikavérrel külön rendezvény sorozattal foglalkozzon a borvidék.

Az őszi időszak, a szüreti boros hangulat kiváló lehetőség az elegáns, tartalmas vörösbortípus kóstolásának, ezért időzítették az Egri Bikavér Ünnepi Napok rendezvénysorozatát az év ezen részére.

A rendezvénysorozat október 18-án, szerdán Az Egri Bikavér Napja ünnepével kezdődik,

amely dátum ahhoz a meghatározó eseményhez kötődik, amikor 1552-ben a törökök feladták az egri vár ostromát, és elhagyták Egert. A rendezvénysorozat kerül piacra a Gárdonyi 100 Egri bikavér superior 2021 összefogás bor.

"Kicsit jelképesen az 1552-es diadalhoz kötve 1552 palack bort fogunk megjelentetni. Ennek a bornak az értékesítéséből származó bevételt a Gárdonyi-ház felújítására és részben az egri bor üzenetének az erősítésére szeretnénk fordítani" – mondta az InfoRádióban az új, egyedi borról Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke, a St. Andrea Borászat borásza.

Megnyílik az Eger, Bor, Bikavér képzőművészeti kiállítás az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumának aulájában, ahol közel 40 műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás októbert 28-ig látogatható.

Szintén szerdán kezdődik az Egri Bikavér Gasztronómiai Napok. Csaknem húsz egri étterem kínál tíz napon keresztül egri bikavérekhez étel ajánlatokat és boros attrakciókat.

Október 20-án az Egri Bikavér Gálaesten Macsinka János Gundel-díjas séf fogásai kerülnek az asztalra egri bikavérek társaságában, és ugyancsak ezen az eseményen adják át az Egri Bikavérért-díjakat.

Október 21-én két nagyszabású rendezvény is zajlik párhuzamosan. Délelőtt indul és estig tart az Egri Bikavér Pincetúra a Szépasszony-völgyben. Itt, a város hangulatos bornegyedének pincéi kínálnak tematikus programot az oda látogatóknak.

A rendezvénysorozat központi eseménye október 21-én az Egri Bikavér Nagykóstoló lesz. A sétálókóstolónak a Líceum díszterme ad otthont, és a helyi borászok személyesen mutatják majd be a borkedvelőknek legszebb bikavéreiket.

Az esemény részletes programja itt érhető el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×