eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Kid covering eyes of her mother from behind while she is driving car
Nyitókép: Martin Novak/Getty Images

Minden hatodik autóvezetőnek ugorhat a jogosítványa

A sofőrök azt állítják, jól látnak, de egy felmérés kiderítette, valójban ez tévedés.

Minden hatodik sofőr alkalmatlan a vezetésre a látási képességei alapján – derül ki a Federal Highway Research Institute felméréséből. A 377 résztvevő 99,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább jó vagy nagyon jó a látása. Az ezt követő szemvizsgálaton azonban a válaszadók 16,4 százaléka megbukott – írja az economx.hu.

A Német Szemészeti Társaság szerint ezeknek a sofőröknek egyáltalán nem is szabadna vezetnie, és az olyan betegségek előjeleit, mint például a szürkehályog, nem szabad elhanyagolni, mivel számos helyzetben rontják a vezetési képességet.

Ezenkívül az életkor előrehaladtával nő a zöldhályog kialakulásának kockázata is, ami miatt a vezetés során a járókelők, a közlekedési táblák, a kerékpárosok vagy más autósok teljesen eltűnnek a látóterünkből.

Ezzel együtt a halálos balesetek kockázata is gyorsan nő, ugyanakkor a jogosítvány elvesztésétől való félelem a legtöbbször alaptalan: egy szemüveg vagy műtét gyakran segít, vagy ha elkerüljük, hogy szürkületben vezessünk.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Tyan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Földrengések Magyarországon: okozhatta emberi tevékenység a földmozgásokat?

Nem lehet az állítani, hogy emberi tevékenység nem befolyásolta az augusztusi Szarvas környéki földrengéssorozat kipattanását, de azt sem lehet mondani, hogy a jelenséget kizárólag emberi beavatkozás okozta – állapította meg tanulmányában Hetényi György, a svájci Lausanne-i Egyetem Földtudományi Intézetének kutatója utalva a térség geotermikus és földgázkitermelési projektjeit kísérő feltárásokra. A kérdésben azután alakult ki szakmai vita, hogy Aszódi Attila, a BME egyetemi tanára a Portfolión megjelent véleménycikkében vizsgálatot sürgetett annak tisztázására, hogy állhat-e emberi tevékenység a rengéssorozat hátterében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×