eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Mentőautóval szállítják el Mark Dickey amerikai barlangkutatót a dél-törökországi Torosz-hegységben levő Morca-barlangból a Mersin tartománybeli Anamur körzetben 2023. szeptember 12-én, miután egy nemzetközi mentőcsapat felszínre hozta őt 1040 méter mélységből. A 40 éves barlangász szeptember 2-án gyomorvérzés miatt rosszul lett. Mentéséhez összesen mintegy 190 fős nemzetközi csapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.
Nyitókép: MTI/EPA

Magyarországra jött az 1040 méter mélyről kimentett barlangász

Mentőgyakorlaton bukkant fel nem sokkal azután, hogy kiengedték a török kórházból.

Mint az bejárt a világsajtót, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat munkatársai a helyszínre elsőként érve, egy nemzetközi csapat részeként dolgozva mentették meg az amerikai Mark Dickey-t barlangászt a Torosz-hegység középső részén elhelyezkedő Morca-barlangban. Az 1040 méter mélyben ragadt barlangásznak gyomorfekély miatti gyomorvérzése keletkezett, életveszélyes állapotba került.

A 24.hu a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy mentési gyakorlatán járt a budapesti Pál-völgyi-barlangban, a kórházból kiengedett Mark pedig meglepte a csapatot, hogy személyesen mondjon köszönetet megmentőinek. Nem vett részt a gyakorlaton, csak háláját fejezte ki mások mellett annak a Zádor Zsófiának is, aki orvosként sokat tett az életben maradásáért.

Elmesélte, hogy amikor kiderült az 1040 méteren kialakított bivakban, ahova visszavonultak a feleségével, hogy nagy a baj, összegyűjtötték az összes telefonszámot, akivel érdemes lenne kapcsolatba lépni és a felesége egyedül a felszínre indult, hogy segítséget szerezzen.

"Jessicára várni volt a legnehezebb időszak. Ekkor még mindig véreztem, folyamatosan 2-3 deciliter friss vért hánytam, a vérmennyiségem folyamatosan csökkent, idővel a pulzusom és a vérnyomásom is csökkent, és lassan eszméletemet kezdtem veszíteni" - idézte fel a történteket.

"Néhány órával Jessica visszaérkezése előtt már tudtam, hogy a hátralévő életemet órákban mértük, nem napokban"

- mondta a legdrámaibb időszakról az amerikai barlangász.

Zádor Zsófia arról is beszélt, hogy sokat kellett improvizálnia, például a vér melegen tartásával vagy melegítésével, illetve akkor, amikor Mark vitatkozott az orvosokkal és ő is felkészült arra, hogy valamilyen nyugtatót kell majd adnia esetleg a bajba jutott férfinak.

Ezzel kapcsolatban Mark megjegyezte, valóban nem lehetett nagyon könnyű beteg, mindenről megvolt a véleménye és sokat kellett vele "beszélgetni".

"Minden létező elképzelésemet túlteljesítették és büszkévé tették a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot és Magyarországot is"

- mondta a rutinos barlangász.

Mark Dickey és felesége, Jessica tavaly csatlakozott a 1276 méteres Morca-barlangot kutató expedíciókhoz. Az idei küldetés céljai közt szerepelt a barlang legmélyebb részében az elmúlt években talált új járatok alapos bejárása, eddig még ki nem mászott kürtők kimászása, ezek térképezése, dokumentálása, valamint a barlang mély zónájának egyes falfelületeit borító ismeretlen eredetű baktériumokból és gombákból minták begyűjtése.

(A nyitóképen: Mentőautóval szállítják el Mark Dickey amerikai barlangkutatót a dél-törökországi Torosz-hegységben levő Morca-barlangból a Mersin tartománybeli Anamur körzetben 2023. szeptember 12-én, miután egy nemzetközi mentőcsapat felszínre hozta őt 1040 méter mélységből. A 40 éves barlangász szeptember 2-án gyomorvérzés miatt rosszul lett. Mentéséhez összesen mintegy 190 fős nemzetközi csapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.)

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

A hazai naperőmű-kapacitás további növekedése és az áramellátás biztosítása szempontjából is lényeges az a jövő januárban uniós forrással induló kormányzati pályázat, amely energiapiaci szereplők számára nyújt támogatást villamosenergia-tárolók telepítéséhez és működtetéséhez. A pályázat úgy kínál jelentős részben megoldást a naperőművek termelésének kiszámíthatatlanságából eredő, a villamosenergia-rendszer egyensúlyát veszélyeztető problémára, hogy enyhíti a földgázfüggőséget, egyúttal elősegítheti a telepítő cégek bevételeinek optimalizálását is. A tartalmában és formájában is különleges pályázattal a lakosság, a kkv-k és a hálózatüzemeltető társaságok után a villamosenergia-ipari érintettségű vállalatok számára is megnyílik egy kifejezetten az energiatárolók terjedését támogató program, a magyarországi energiaátmenet új korszakba lépését is jelezve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×