eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pexels

Ha ilyen olajat vett, nehogy használja!

Magas ásványiolaj-tartalom miatt visszahívták a forgalmazók a fekete szezámolajból készült, Yi Yuan márkájú terméket a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A 150 milliliteres, 100% Pure Black Sesame Oil elnevezésű termék minőségmegőrzési ideje 20/02/2026, forgalmazója az Asian Home Kft., az Ázsia Bt., a Lucky Lili Sunrise Kft. és a Terravida Kft. - olvasható a Nébih visszahívási listájának csütörtöki bejegyzésében.

A vásárlókat a hivatal arra kéri, hogy ne fogyasszanak a kifogásolt termékből.

További részletek és termékfotó itt.

A Nébih leírása szerint az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatóak szénből, földgázból vagy biomasszából.

Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe

  • környezetszennyezés útján,
  • de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból,
  • technológiai segédanyagokból,
  • élelmiszer-adalékanyagokból és
  • az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (pl. papír, karton) is.

2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól.

Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak.

Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer-minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken aromás szénhidrogéntartalmuk. Az élelmiszerekben és az élelmiszerekkel érintkezésben használt anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének előfordulási szintjeinek nyomon követése ajánlott az Európai Unióban.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×