eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Prescription medication is strewn about, with pill bottles in the deep background.
Nyitókép: Darwin Brandis/Getty Images

Vannak olyan gyógyszerek, amiket rossz ötlet félbetörni

A tabletták szétválasztását sokaknál az indokolja, hogy az adott gyógyszer hatóanyag-tartalmánál kevesebbre van szükség, spórolnak vele, más esetekben pedig nehézséget okoz a lenyelése.

Azokat a tablettákat, amelyek középen egy bemélyedés van, általában biztonságosan szét lehet választani. A gyógyszeren lévő vonalka éppen azt a célt szolgálja, hogy két egyenlő részre lehessen osztani. De attól, hogy megvan rá a lehetőség, még nem biztos, hogy jó ötlet – írja a divany.hu.

Ha egy gyógyszeren nincs jellegzetes vonal, annak jó oka van. Nem szabad például félbetörni az elnyújtott hatóanyag-leadású tablettákat. A gyógyszer félbetörve nem tudja betölteni funkcióját, hiszen hatóanyaga így nem késleltetve, hanem egyszerre szívódik fel, ami komoly kockázatokkal jár.

Szintén kockázatos elfelezni a folyadékkal vagy gyöngyökkel töltött kapszulákat. Feldarabolásukkal azért sem érdemes próbálkozni, mert folyékony tartalmuk miatt lehetetlen tartani az ajánlott adagolást.

Az apró és aszimmetrikus tablettákat sem szabad félbetörni, mert nem lehet felmérni, hogy a letört gyógyszerdarabkák mennyi hatóanyagot tartalmaznak.

A tabletták félbetörésével kapcsolatban egy tanulmányt is készítettek, melyben 94 önkéntest kértek fel 10 darab 25 mg-os hidroklorotiazid tabletta szétválasztására. Kiderült, hogy a felosztott tabletták 41 százaléka 10 százalékkal, 12 százaléka pedig 20 százalékkal tért el a kívánt súlytól. Az orvosok szerint az így keletkező adagolási hibák mindkét oldalról veszélyesek lehetnek. Ha a gyógyszerből túl nagy darabot törünk le, az túladagoláshoz vezethet, ha pedig túl kicsit, akkor hatástalan maradhat.

A biztonságos szétválasztás

A legtöbb ember egyszerűen félbetöri, szétharapja vagy késsel választja szét a tablettákat, az orvosok azonban ezt nem ajánlják. A gyógyszer feldarabolásához lehet kifejezetten erre a célra szánt tablettavágót vagy gyógyszerfelezőt használni, ami pontosabb felosztást tesz lehetővé. A gyógyszer feldarabolásánál figyelni kell, hogy

  • egyszerre csak egy tablettát vágjunk fel, mert ha többet darabolunk, az megnehezítheti a gyógyszer későbbi azonosítását. Ráadásul ezzel kiszolgáltatjuk az olyan káros hatásoknak, mint a hő, a páratartalom és a nedvesség, ami ronthatja a hatásfokát és az élettartamát.
  • A tabletta szétválasztásánál ügyelni kell a tisztaságra, tehát érdemes kesztyűt húzni, előtte és utána kezet mosni, a végén pedig tisztítani a tablettavágót.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×