Infostart.hu
eur:
400.29
usd:
341.81
bux:
98986.44
2025. július 9. szerda Lukrécia
Nyitókép: Pixabay

Megváltoztatták a burgonyát: meglepő, de kulcsfontosságú tulajdonságot kaphatott

Plusz géneket adtak burgonyanövényekhez.

A spanyol Castilla-La Mancha Egyetem kutatói sáfrány géneket építettek be a burgonya növénybe, így lényegesen megnövelve a burgonyagumók krocin- és pikrokrocin-tartalmát és antioxidáns-kapacitását. Ezzel a módszerrel a gumók krocintartalma grammonként elérheti a 360, pikrokrocin tartalma pedig a 800 mikrogrammot, szárazanyagra számítva - írta az Agroinform.

A kutatók szerint az apokarotenoidok csoportjába tartozó két vegyület erősíti a fogyasztók egészségi állapotát és kórokozókkal szembeni ellenálló képességét, ezért abban reménykednek, hogy az így megváltoztatott burgonya fogyasztása világszerte csökkenthetné a megbetegedések számát és azok gyógyításának költségeit. Ez különösen a legszegényebb országok számára bír különös jelentőséggel.

A kutatók a sáfrány gének beültetésére célzottan választották a burgonyát, amely a világban egy főre számítva, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott növény.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor üzent a viharvert országnak

Az előrejelzések szerint szerdán várható még kiterjedtebb vihar, de a hétvégére fellélegezhetünk. Vigyázzunk egymásra! - írta Orbán Viktor miniszterelnök kedd esti Facebook-bejegyzésében, amelyben köszönetet mondott a MÁV-Volán Csoport Haváriaközpontjában dolgozóknak a kitartó munkájukért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.09. szerda, 18:00
Kovács Erik
a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézet vezető kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×