eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Megváltoztatták a burgonyát: meglepő, de kulcsfontosságú tulajdonságot kaphatott

Plusz géneket adtak burgonyanövényekhez.

A spanyol Castilla-La Mancha Egyetem kutatói sáfrány géneket építettek be a burgonya növénybe, így lényegesen megnövelve a burgonyagumók krocin- és pikrokrocin-tartalmát és antioxidáns-kapacitását. Ezzel a módszerrel a gumók krocintartalma grammonként elérheti a 360, pikrokrocin tartalma pedig a 800 mikrogrammot, szárazanyagra számítva - írta az Agroinform.

A kutatók szerint az apokarotenoidok csoportjába tartozó két vegyület erősíti a fogyasztók egészségi állapotát és kórokozókkal szembeni ellenálló képességét, ezért abban reménykednek, hogy az így megváltoztatott burgonya fogyasztása világszerte csökkenthetné a megbetegedések számát és azok gyógyításának költségeit. Ez különösen a legszegényebb országok számára bír különös jelentőséggel.

A kutatók a sáfrány gének beültetésére célzottan választották a burgonyát, amely a világban egy főre számítva, a legnagyobb mennyiségben fogyasztott növény.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×