eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
komondor posing on a gray background
Nyitókép: xyom/Getty Images

Kihalás szélére került az ősi magyar kutyafajta

Hamarosan már csak mesefigura lehet a komondor.

A magyar tanyavilág eltűnésével vesztették el a funkciójukat a komondorok, pedig ez az ősi magyar fajta családi kutyának is alkalmas – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

A tenyésző szavai szerint a komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat, de ezt a funkciót most is tökéletesen ellátják egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket. Mindenkire odafigyelnek, mindenki őriznek, és nagyon gyerekkompatibilisek – sorolta Anda-Marócsek Anita.

A tenyésztő azt is megjegyezte, hogy a komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, valamint, hogy ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy. A szakértő szerint egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy a komondor egészséges fajta, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség. És az sem mellékes, hogy meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni – tette hozzá.

Anda-Marócsek Anita szerint a fajta veszélyben van, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×