eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: algenesismaterials.com

Spéci strandpapuccsal mentik meg a Földet

A környezet védelmére biológiailag lebomló strandpapucsot készítettek algából amerikai kutatók.

A San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem és az Algenesis Materials startup-vállakozás kutatói több évig kísérleteztek azzal, hogy előállítsanak egy tömör, habszerű anyagot algákból kivont olajból biostrandpapucs készítéséhez. Azt remélik, hogy a jövőre piacra kerülő termék által csökkeni fog az óceánokba és a szemétlerakókba kerülő műanyag mennyisége.

"Évente világszerte több mint egymilliárd strandpapucsot gyártanak, amelyek jelentős mértékben szennyezik az óceánokat" - mondta Stephen Mayfield, az egyik projektvezető, a kaliforniai Alga Biotechnológiai Központ igazgatója.

Az óceánok műanyagszennyezése várhatóan megháromszorozódik 2040-re

a Nemzetközi Szilárdhulladék Társaság nemkormányzati szervezet adatai szerint.

"Az emberek elkezdtek olyan termékeket követelni, amelyekkel elkerülhető a környezeti katasztrófa" - hangoztatta Tom Cooke, az Algenesis Materials elnöke.

A kutatók a Bioresource Technology Reports folyóiratban megjelent tanulmányban írták le a fenntartható, fogyaszróbarát és biológiailag lebomló anyag sikeres fejlesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×