eur:
394.07
usd:
370.91
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Joulupukki, a lappföldi Mikulás Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hogy jön a karácsonyi kecske a Mikuláshoz?

Azt ma már sokan tudják, hogy a Mikulás finn neve Joulupukki, azt azonban kevesebben, hogy mit is jelent a neve.

Ahogy más nyelvekben és kultúrákban, a finnben is a téli napfordulós pogány ünnephez kötődik Joulupukki (Karácsonyapó) neve, ami szó szerinti fordításban "karácsonyi kecskét" jelent. A finn joulu szó a skandináv julből származik, ami eredetileg egy, a téli napforduló idején tartott germán pogány ünnepet jelent. Ezen az ünnepen pedig az ősgermánok kecskét áldoztak.

A mai finn hagyomány szerint a szentestén ajándékokat szállító Joulupukki egy kedves idős férfi, aki rénszarvasok által húzott szánon közlekedik. Nem a kéményen, hanem az ajtón át megy be a házba, és az első kérdése az, hogy „Laknak-e itt jó gyerekek?”

Ám korábban a "karácsonyi kecskét" mint egy láthatatlan lényt tartották számon, aki a karácsonyi előkészületeket figyeli. Csak a 19. században alakult ki az az elképzelés, hogy a kecske hozza a karácsonyi ajándékot, és ekkoriban terjedt el az a szokás, hogy kecskének öltözik a család egy idősebb férfi tagja.

A század végén azután a kecske szerepét átvette a karácsonyi manó vagy a télapó, és míg az alakkal együtt Skandináviában a név is megváltozott, Finnországban megmaradt a régi, "kecskés" név.

A 20. század első felében azután lakhelye is lett Joulupukkinak: először 1927-ben hangzott el egy gyerekeknek szóló rádióműsorban, hogy Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, ami még a sarkkörön fekvő Rovaniemitől több mint 300 kilométerre, északra fekszik.

Joulupukki az utóbbi évtizedekben mindig egy (valójában több) élő személy. A Mikulásnak Lappföld fővárosában, a sarkkörön fekvő Rovaniemiben saját "városa" van. Mikulásfalva lényegében egy hatalmas szórakoztatóközpont saját postahivatallal, vidámparkkal, manóiskola-programokkal, rénszarvas-szánozással, és persze a Mikulással való találkozási lehetőséggel.

Magyarországra 16 éve látogat el rendszeresen Joulupukki.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×