eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Adventkor a zsebtolvajok is az üzletekben vannak

A zseblopások harmadát a karácsonyi bevásárlás időszakában követik el, ezért ilyenkor mindenki fokozottan ügyeljen értékeire - mondta Bencze Gyula őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának főmunkatársa.

Az őrnagy közölte: az idén október végéig több mint 5 ezer zseblopás jutott a rendőrség tudomására, ezeknek azonban csak 3-4 százalékát tudják felderíteni, és általában csak akkor, ha tetten érik a zsebtolvajt.

Az elkövetők kihasználják, ha valaki felelőtlen. Biztonságot adnak a belső zsebek, a zipzáras és esetleg csattal is ellátott táskák. A zseblopásokat általában utcán, közösségi közlekedési eszközön, bevásárlóközpontban, piacon követik el, kihasználva a zsúfoltságot - mondta.

A zsebtolvajok általában 3-4 fős csoportban dolgoznak: egyikük eltereli a sértett figyelmét, egy másik elemeli az értéket a táskából, a harmadik azt lesi, figyeli-e őket valaki, a társaság negyedik tagja pedig eloson a megszerzett értékkel.

Bencze Gyula hozzátette: amint zsúfolt helyre érünk, lehetőség szerint a táskát fogjuk magunk elé, mivel a zsebtolvajok általában az áldozatok mellett vagy mögött "dolgoznak". A leginkább veszélyeztetett érték a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amelyben gyakran vannak nehezen pótolható iratok is. Célszerű a lakáskulcsot és a gépkocsi papírjait az iratoktól elkülöníteni, a készpénzt kisebb címletekben több helyre rakni, és nem ugyanott tartani a bankkártyát és a PIN-kódot.

A rendőrség munkatársai bemutattak hat tipikus elkövetési módot. Tipikus helyzet, amikor a zsebtolvaj könnyedén kiemeli a sétáló pár mögé csúszott, nyitott táskából a tárcát. Gyakori az is, hogy a zsebtolvaj cinkosa szándékosan nekimegy az előzőleg kifigyelt személynek, és amíg bocsánatot kér, társa elemeli a sértett farzsebéből a pénztárcát. Ennek egy változata, amikor útbaigazítást kérnek a sértettől, és ezalatt emelik el a pénzét.

Újabban gyakori, hogy étteremben, a székeken elhelyezett kabátokból, táskákból lopnak: a zsebtolvaj egy közeli asztalhoz ül le, székével egyre közelebb csúszik, úgy tesz, mintha keresne valamit a saját kabátjában, ezalatt pedig elemeli az értéket a kiszemelt táskából, kabátból.

Bevásárlóközpontokban előfordul, hogy a laptopot használó kap egy telefonhívást, s a beszélgetés idejére a számítógépet óvatlanul maga mellé teszi. A tolvaj leül a sértett mellé, ráborítja a kabátját a gépre, majd a kabáthoz hozzáfogott laptoppal távozik. Olykor a mozgólépcsőn emelik el a sértett táskájából az értéket.

A rendőrség azt kéri: ha valaki zsebtolvajok áldozatává válik, próbáljon meg minden részletet megfigyelni a személyleíráshoz, a feljelentést a bűncselekmény helye szerinti rendőrkapitányságon tegye meg, az ellopott bankkártyát azonnal tiltsa le, és ha a kulcsokat és az iratokat lopták el, cseréljék le a zárat.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×