eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Októberig biztosan marad a barátságtalan időjárás

Lesz-e vénasszonyok nyara idén, számíthatunk-e arra, hogy a mostani, barátságtalan hideget felváltja az évszaknak megfelelő időjárás? Vissy Károly meteorológus szerint van remény, hiszen az indiánnyárként is emlegetett enyhe időszak rendszerint csak októberben köszönt be, és ez talán idén is így lesz. Addig is marad a hideg és az eső - tette hozzá.

Sok jó hírrel nem szolgálhatok a közeljövőt illetően, ugyanis még egy hétig, tíz napig nem várható számottevő melegedés a Kárpát-medencében - jelentette ki Vissy Károly meteorológus az InfoRádióban. Mint mondta, lesznek ugyan egy-két napig tartó, kissé naposabb, szárazabb időszakok, amikor emelkedik a hőmérséklet, és 15-20 Celsius-fok is előfordulhat, de vénasszonyok nyara, azaz 20-25 Celsius-fok csak októberben várható.

A meteorológus megjegyezte: reménykedünk, hogy ez előbb-utóbb beköszönt, de ez nem tudományos előrejelzés, hanem csak az ötven éves meteorológusi tapasztalat várakozása. Közép-Európában ugyanis októberi jelenség a vénasszonyok nyara, akkor szokott a nyár első megbicsaklása után egy-két hétre visszatérni a szárazabb, naposabb, melegebb idő. Még van reményünk, hogy idén is így lesz - szögezte le a szakember.

Vissy Károly kifejtette, hogy a mostani, ugyan szokatlan, de nem rendkívüli időjárást az okozza, hogy ilyenkor, ősz tájékán a nyugatról kelet felé tartó ciklonok pályája Európa északi részéről délebbre húzódik, és így telibe kapja Magyarországot. Idén ráadásul ez kicsit gyorsabban és hamarabb következett be, és még délebbre került, mint szokott.

Rámutatott arra is, ezek a ciklonok a Balkánon és a mediterráneum vidékén vonulnak át, és onnan hozzák ezt a sok nedvességet a Kárpát-medencébe. A sok nedvesség és az északról beszivárgó hűvös levegő együttesen okozza a mostani időjárást - tette hozzá.

Olyan nagy esők ugyanakkor, mint a hét elején voltak, a következő tíz napban nem várhatóak, de sokszor fog még esni - vázolta Vissy Károly a várható időjárást az InfoRádió kérdésére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×