eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Illúzió a világhírű magyar konyha

Illúzió, hogy világhírű a magyar konyha - mondta Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte Trianon után vált egysíkúvá a hazai konyhaművészet. Õt és szerzőtársát, Bittera Dórát azon alkalomból kérdeztük, hogy nemrég jelent meg Étterem és borkalauz című könyvük.

Nyugati mintára Magyarországon is megjelent egy étterem- és borkalauz, Molnár B. Tamás és Bittera Dóra gasztronómiai szakírók szerkesztésében.

Mindannyian szeretjük azt gondolni, hogy világhírű a magyar konyha, és sok külföldi éppen emiatt látogat el hazánkba. Ez a mítosz kapitális tévedés - mutatott rá az Arénában Molnár B. Tamás.

Mint mondta, a gasztronómiai szakírók között udvarias csend veszi körül hazánkat, szerintük ugyanis olyasmit kellene elindítanunk, ami hiteles. Ugyanakkor Molnár B. Tamás szerint vannak olyanok hazánkban, akik könnyen, jól, becsületesen, szakmai alapon művelik a konyhaművészetet.

A szakíró kifejtette, leszakadásunknak sok oka van. Már a 19. században jelentkeztek az első rossz jelek, majd folytatódott Trianonnal, az előző ötven és az utolsó öt évvel.

Trianonnal színtelen és egysíkú lett a magyar konyha, "néhány alföldi jellegzetesség különböző variációi rákos sejtként kezdtek el burjánzani" - hangsúlyozta, hozzátéve kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az alföldi lett a magyar nemzeti konyha.

Most persze az éttermi konyháról beszélünk - tette hozzá Bittera Dóra.

Szerzőtársa ugyanakkor rámutatott, ez is eltömegkonyhásodott, hiszen sokáig az volt a feladata, hogy a dolgozó elvtársnő válláról levegye a főzés terhét. Molnár B. Tamás szavai szerint "a gasztronómia helyébe lépett a tömegétkeztetés, az Ibusz-csoport, a gulyásparti".

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×