eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Vajon hogy kell taknyot szívni?"

Egy hetilap szerkesztőjének felvetése, illetve a csecsemő orrfújásának problematikája voltak az indítóokai az apás könyvek megszületésének. Az InfoRádió Aréna című műsorának a két kötet szerzője, Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője és Szily László, az Index főmunkatársa volt a vendége.

Két, az apasággal foglalkozó kötet is megjelent a közelmúltban újságírók tollából. A két szerző, Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője és Szily László, az Index főmunkatársa az Arénában beszélt a kötetek születéséről.

Süveges Gergő, a Magyar Televízió műsorvezetője egy hetilapba írt rendszeresen, mindenféle témában. Miután 2003-ban megszületett Borka, a műsorvezető lánya, az egyik szerkesztő fölvetette azt az ötletet, hogy lehetne írni valamit az apa szemszögéből - mesélte el Süveges Gergő.

Mint mondta, így születtek az első tárcák vagy humoreszkek. Ezek aztán néhány hónap múlva átkerültek a Magyar Televízió honlapjára. Ezeknek a kötetbe rendezésével született meg Süveges Gergő könyve, az Apa-kép-írás.

"Épphogy megtudtam, hogy terhes a barátnőm - még nem is látszott rajta -, amikor fölmerült bennem egy délután, hogy vajon hogy is kell taknyot szívni" - fejtette ki a saját apakönyvének gyökereit Szily László. Mint mondta, ezután fölmerült benne a kérdés, hogy kitől fogja ezt megkérdezni.

Ekkor kezdett el jegyzetelni, de még különösebb koncepció nélkül, elmondása szerint csak annyit tudott, hogy sorstársainak szeretne segíteni. "Megszületett Borisz, az első gyerek, és amikor úgy éreztem, hogy lezárult a csecsemőkorszak, akkor gyorsan megírtam az addig felgyülemlett dolgokat" - vázolta fel Szily László.

Mindehhez készített rajzokat is, így - mint korábbi, horgászattal kapcsolatos könyvét, az Etetést is -, ő illusztrálta a kötetet, ami a Kitolás címet viseli. Az Index főmunkatársa két év múlva ragadott újra tollat. Közben megszületett a lánya, Mirjam is. "Megígértem neki - monda Szily -, hogy neki is fogok ajánlani egy könyvet, mivel ugye az első az Borisznak volt ajánlva." Így született a Kitolás 2., ami a kisgyerekkorról szól.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×