eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vége a világnak: egyre kevesebb sört isznak a németek!

Baj van a német sörfogyasztókkal, egyre többen fordulnak el a folyékony kenyértől. A legújabb felmérések szerint a második világháború óta még sohasem fogyasztottak olyan kevés sört Németországban, mint az idén.

A német sörpiacon vezető szerepet játszó Radeberger cég vezetője düsseldorfi sajtóértekezletén kijelentette, hogy zord idők elé néz a német sörfőzés. Idén - ha csak nem következik be váratlan fordulat - 4 százalékkal esik vissza a malátalé fogyasztása.

Ekkora visszaesés még nem sújtotta az ágazatot a második világháború óta. Amennyiben tovább tart ez a tendencia - állapította meg a Radeberger igazgatója - rövidesen 100 liter alá süllyed az egy főre eső fogyasztás. Jelenleg még egy német polgár évente átlagosan közel 112 liter sört iszik.

A visszaesésben a lakosság lélekszámának csökkenése mellett a fogyasztói szokások módosulása és a malátalé érezhető drágulása is komoly szerepet játszik. A fiatalok körében ugyanis egyre kevésbé népszerű a sör, ez a generáció ugyanis más alkoholtartalmú italok iránt érdeklődik.

A söripar a küszöbön álló labdarúgó Európa-bajnoksághoz sem fűz komoly reményt, mert a meccseket nem Németországban tartják, következésképpen a szurkolók többsége a tévé képernyőjén követi majd a mérkőzéseket, következésképpen aligha fogyaszt több sört, mint más műsor megtekintése alkalmával.

A Radeberger igazgatója elmondta, hogy két évvel ezelőtt a világbajnokság komoly bevétel növekedést biztosított a sörgyárak számára. A futballrajongók a stadionok közelében ugyanis egy-egy mérkőzés idején 50 százalékkal több sört ittak, mint más napokon.

Hanganyag: Vincze András (München)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×