eur:
390.7
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A futásnál is előnyösebb a tempós gyaloglás

A fogyni vágyóknak a futás helyett a tempós gyaloglás ajánlott, mert ezzel nem terhelik ízületeiket, de normalizálódhat vérnyomásuk és vércukorszintjük is. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a heti ötszöri gyaloglás lenne az ideális.

Magyarországon az elhízottak 30 százalékának a térdizülete is károsodik, ezért ők nem tudják futással csökkenteni a testsúlyukat - mondta az InfoRádiónak Halmy László professzor, aki 400 túlsúlyos emberen vizsgálta a tempós gyaloglás hatását.

A vizsgálatban résztvevőknek naponta kellett gyalogló túrára indulniuk - kezdetben 4, majd 3 hét elteltével már napi 10 kilométert gyalogoltak gyors tempóban. A Magyar Elhízástudományi Intézet elnöke elmondta: a gyaloglók testsúlya átlag 7 kilogrammal csökkent, vérnyomásuk és vércukorszintjük pedig normalizálódott.

A szakértő úgy véli: még a futásnál is jobb a hatása az 5-6 kilométer per órás sebességű gyaloglásnak, mert az nem gyakorol előnytelen hatást az ízületekre. Ezt a Testnevelési Egyetem egyik korábbi vizsgálata is bebizonyította: futáskor 65-84 százalékkal nagyobb terhelés éri a lábat, mint a tempós gyaloglásnál.

Halmy László szerint a heti ötszöri, speciális mozdulatot nem igénylő tempós gyaloglás lenne az ideális. A kondíció megtartásához 30 perc, a testsúlycsökkentéshez 1 óra lenne a szükséges - mondta a szakértő, aki hozzátette: annak, aki már lefogyott, másfél órás gyaloglás ajánlott, hogy ne hízzon vissza.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×