eur:
392.66
usd:
354.12
bux:
72312.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

"Nincsenek bizonyítékok a bioélelmiszerek előnyeiről"

A brit környezetvédelmi miniszter szerint nincsenek bizonyítékok arról, hogy a bioélelmiszerek egészségesebbek lennének a hagyományos módszerrel előállított termékeknél.

David Miliband kijelentette: semmi sem utal arra, hogy a jelenleg használt növényvédő szerek hatással lennének az egészségre.

Az élelmiszerek és a vidék ügyeit is felügyelő miniszter elmondta: a mezőgazdasági termelés mindössze 4 százaléka tartozik a természetes (bio) kategóriába, és egyáltalán nem gondolja, hogy a maradék 96 százalék alsóbbrendű lenne.

A tárcavezető elismerte, hogy az eladók számára előnyös a bioélelmiszerek egyre növekvő forgalma, de egyáltalán nem gondolja másodvonalbelinek a hagyományos (nagyüzemi) módszerekkel előállított termékeket.

Azt ugyanakkor David Miliband is elismerte, hogy eddig kevés figyelmet fordítottak a bioélelmiszerek vizsgálatára, hozzátéve: szerinte a különbségek feltárásához évtizedekre van szükség.

Bírálatok

A bioélelmiszereket előállító szövetség természetesen másképp vélekedik a dologról, szerintük világos a különbség az általuk termelt és az "ipari" módszerekkel előállított termékek között. Elutasították azt is, hogy a növényvédő szereknek ne lenne káros hatásuk az emberi szervezetre.

A szövetség adatai szerint egyébként tavaly 30 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában a bioélelmiszerek forgalma, és elérte az 1,6 milliárd fontot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×